Archive for the ‘UNIX’ Category

NLUUG Voorjaar 2014: “Networking, Configuration Management and Security”

Wednesday, May 21st, 2014

nluug-ds-283x115This time I succeeded in visiting the  NLUUG conference for the second time in succession. A very interesting program that made me often choose between two or three parallel sessions I wanted to attend. The Keynote was by Bill Cheswick, this I wanted to hear, it was the third time (NLUUG 2006 and SANE 2002) Bill tried to squeeze an infinite number of slides into an hour, and again it was fun and interesting. A small report of the lectures can be found here:  nluug_voorjaar_2014.

Puppet Enterprise kennissessie

Tuesday, May 20th, 2014

logoDe laatste keer dat ik een lezing over Puppet bezocht ging het vooral over de open source versie van de configuratie tool Puppet. Ik was dan ook benieuwd naar wat de Enterprise versie meer te bieden heeft. Na aardig wat marketing slides met o.a. het overzicht waar puppet allemaal gebruikt wordt. Iets waar ik sinds ik bij Sara (Nu SurfSARA) heb gewerkt niet meer in geloof. Vaak wordt bij leveranciers bijvoorbeeld als gebruiker CERN (van de deeltjesversneller) genoemd. Ik praktijk gebruikt CERN vooral zijn eigen software en heel veel verschillende hardware. Af en toe experimenteren ze met andere software, waaruit ze dan concluderen dat hun eigen tools beter zijn. Toch verschijnt CERN dan op de lijst van “klanten”, want inderdaad heeft heeft de software daar gedraaid. Verder leek vooral de Enterprise versie van Puppet er op gericht om de systeembeheerders zo veel mogelijk een GUI te leveren voor het configuratie beheer. Met behulp van de webinterface op de puppet master kunnen modules gedownload worden en omgeving variabelen worden ingevuld. Op die manier kan natuurlijk ieder niveau beheerder configuratie beheer doen. Maar de werkelijk achterliggende concepten en zelfs configuraties blijven onbekend. Wat gebeurd er precies als de modules die geïnstalleerd worden bijvoorbeeld NTP heet. Ik weet van CentOS dat het dan verstandig is om dan behalve de service ntpd, ook ntpdate toe te voegen aan de init scripts. Maar gebeurd dat ook? En wat is eigenijk een “stratum”.
Ook is een prachtig overzicht te krijgen van de toestand, of eigenlijk zoals de puppet master denkt dat die toestand is, van de verschillende systemen beheerd door de puppetmaster. Dat “beheerd door” is als CfEngine fan wel het grootste probleem. In plaats van dat de systemen zelf zorgen voor hun configuratie toestand worden ze bestuurd vanuit de puppetmaster (de naam zegt het eigenijk al) en zo wordt systeembeheer een soort op afstand knoppen drukken.
Behalve een lezing is er bij TenICT altijd nog tijd voor een sociaal gebeuren, een buffet dat de gelegenheid geeft met andere mensen te praten, een ex-collega te zien en een interessant gesprek met TenICT medewerkers te hebben.

Everything You Know About Regexes Is Wrong

Saturday, March 22nd, 2014

iphone-apps-icon-16Iedere systeembeheerder (en programmeur) heeft er mee te maken: Reguliere Expressies (RegEx). Toen ik via een mailing van de NLUUG  hoorde van een gratis lezing met de titel “Everything You Know About Regexes Is Wrong” wilde ik die graag horen. De locatie “De Kleine Komedie, Amsterdam” is niet ver van waar ik werk in Amsterdam en zo zat ik samen met enkele collega’s dinsdag 18 maart om 16:00 klaar in een volle zaal voor de lezing van Damian Conway. Behalve dat Damian (bijna) alles weet van reguliere expressies, Perl en Perl 6, is hij ook een geweldige spreker. Met gevoel voor drama en met humor introduceerde Damian ons in de wereld van reguliere expressies. Zijn verhaal ging niet zozeer over reguliere expressies zelf maar de techniek van de executie van een reguliere expressie. Want dat was de essentie van het verhaal; “Regular Expression are Code”. De executie van de code vind plaats in een virtual (infinite) state machine. Door de step-by-step voorbeelden werd duidelijk waarom sommige RegExes niet matchen. verkeerd matchen of er wel erg lang over doen. Wil je die problemen voorkomen behandel een RegEx dan ook als code. Gebruik extended RegEx waardoor commentaar, indenting en linebreaks mogelijk zijn bijvoorbeeld. Behalve de technische details kregen we gedurende het verhaal ook een overzicht van de historie van de RegEX, van het begin in de jaren 50 toen Stephen Kleene het concept bedacht to de huidige tijd met de vele programmeertalen die RegEx doen. Om 18:00 stond ik weer buiten, de regen viel op en om me heen en in mijn hoofd spatte het ook /[^.]*+/.

SUSE TechExchange & NLUUG/SUSE TechTalk: Ceph

Friday, March 7th, 2014

imgresMijn eerste bezoek aan een lezing-sessie van SUSE (Novell Benelux). Het eerste gedeelte over de Cloud Oplossing (gebaseerd op Openstack) van SUSE heb ik helaas gemist. Na een weinig technische lezing over het CISCO UCS concept en hoe dat zou kunnen bijdragen aan een dynamische cloud omgeving was het de beurt aan Wido den Hollander om te vertellen over de distributed objectstore CEPH (www.ceph.com). Het eerste half uur was een introductie die, omdat ik ooit zelf CEPH installeerde (volledig verkeerd bleek later), weinig nieuws bevatte. Maar na een goed verzorgd dinner-buffet ging Wido nog bijna 2 uur door in veel meer detail,imgres-1 een NLUUG waardig niveau, waardoor het echt interessant werd. En alhoewel ik nu Glusterfs gebruik, ik ook zeker weer eens naar CEPH wil gaan “kijken” door het enthousiasme waarmee er werd gepresenteerd.

NLUUG Najaar 2013: DevOps

Friday, December 13th, 2013

nluug-ds-283x115It is a tradition which I can not always live up to: A visit to the bi-annual NLUUG conference.  As an Ops (OPerationS) person, my whole IT career i’ve been in contact with the Dev (DEVelopment) part of an organisation. The last few years more people are seeing the importance of communication between Dev and OPS and the already hyped concept DevOps was born. Hence the subject op this NLUUG conference: DevOps. I created a small report, that can be found here: nluug_najaar_2013.

SNOW Lezing: Rudder & Cfengine3

Monday, October 7th, 2013

snow-logo-200x67Het was alweer een half jaar geleden dat ik SNOW BV bezocht om een lezing bij te wonen en heel veel oud collega’s te zien. Dit keer ging de lezing over een product “boven-op” cfengine3. Ondanks mijn lange ervaring met cfengine 2 en zelfs versie 1 heb ik nog niet een implementatie met cfenigne3 gedaan. Versie 3 is een hele overstap, een tool om cfengine3 heen zal een en ander makkelijker maken. Het door het bedrijf Normation gemaakte Rudder (open-source) wordt door Nicolas Charles gepresenteerd. Eerste de theorie en dan een demo. Rudder is een echt open-source product, het gebruikt andere tools (CfEngine, GIT, PostgreSQL en openLDAP bijvoorbeeld) om een compleet systeem voor het beheer van systemen te maken. De web interface ziet er goed en functioneel uit. Untitled Uiteindelijk wordt cfengine3  code gegenereerd. Er is vanaf de command-line via een template systeem volledige controle is over het genereren van die code en de web interface. Ik was “impressed” en ga zeker nog een en ander proberen in virtual-setup m.b.v. vagrant bijvoorbeeld. Na de lezing had ik de tijd om nog heel veel mensen te spreken die al dan niet bij SNOW werken. En zoals altijd na een SNOW lezing/borrel eindigde ik bij een Grieks restaurant  met een select gezelschap.

NOSIG OpenZFS

Saturday, October 5th, 2013

NOSIG-logoIn een collegezaaltje van de UvA met veel bekende gezichten uit het “oude” SUN en UNIX wereldje, verzorgde de Netherlands Open Solaris Interest Group (NOSIG) een lezing over ZFS en het project OpenZFS. De presentator Matt Ahrens is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de ontwikkeling van ZFS ( Zeta-byte FileSystem).Hij was een van de co-founders bij SUN Microsystems van het ZFS project in 2001 en nog steeds bezig met de ontwikkeling van ZFS bij Delphix.BVhssriIIAAihqs Met het OpenZFS project probeert Matt de Ontwikkelingen van ZFS, de open-source versie natuurlijk, op de verschillende platformen te stroomlijnen. Het technische doel: “One code-base to rule them all”. Daarnaast wil het OpenZFS project het grote publiek bekent maken met ZFS. Behalve dit algemene verhaal presenteerde Matt ook nog enkele technische verbeteringen in ZFS. Toen ik in 2010 met ZFS aan het experimenteren was (PDF) zag ik het verschijnsel dat nu is opgelost, als ZFS z’n volle buffers flushed wordt het hele filesysteem even unresponsive. Een interessante avond met leuke techniek en dus heb ik er thuis weer iets bij wat ik ook nog een keer moet doen: ZFS op Linux installeren.

Competa Tech Talk: Puppet

Friday, March 29th, 2013

3c04d2fHet was al weer enige tijd geleden dat ik bij Competa was voor een presentatie. Via twitter @CompetaIT  kwam zag het onderwerp voor deze avond langs komen: Puppet . Al vanaf 1999 gebruik ik CfEngine als configuratie tool en producten als Puppet en Chef worden steeds populairder. Tijd dus om eens wat meer te weten te komen over Puppet (Chef wil ik ook nog wat over horen). puppetlabsBehalve de tech talk is ook er altijd tijd om andere mensen te ontmoeten met de “UNIX mindset”, iets wat ik ook altijd erg leuk vind. De eerste lezing is van een echte Puppet fan die zelfs Puppet-consultant is. Met behulp van een live-demo weet hij goed over te brengen wat Puppet is en wat er mee kan. De tweede lezing is van een gebruiker van Puppet. Zijn enthousiasme en positive ervaringen met Puppet zijn mogelijk nog besmettelijker dan die van de vorige spreker. Ook neemt hij af en toe afstand van het technische niveau om wat meer filosofisch na te denken over systeembeheer. En zoals tegenwoordig erg in is, komt ook DevOps weer om de hoek kijken. Een configuratie tool kan in zo’n omgeving/cultuur natuurlijk niet ontbreken.

UnixProfs Seminar: Splunk

Friday, March 1st, 2013

Zo af en toe ga ik langs een seminar aangekondigd op www.unixprofs.nl. Gesponserd door het Bedrijf TenICT, waar ik dit keer enkele mensen kende die ik eerder in het “UNIX wereldje” zag. Na de ontvangst met een drankje waar ik naar 1,5 uur auto rijden wel aan toe was begon de Presentatie over Splunk. Een log correlatie tool waar ik ooit (lang geleden) in de U.S.A. en korte presentatie over zag en het toen zelf installeerde maar het niet prettig in het gebruik vond. Het huidige product is duidelijk een hele verbetering en de “killer-app” : het zoeken in de grote  hoeveelheid verzamelde computer systeem data, is nu eenvoudig in het gebruik en ziet er gelikt uit. Behalve UNIX en Windows syslogs is elke “platte ASCII” door splunk te gebruiken. En ook uit de leuke demo bleek, NTP is de basis van elk netwerk van computer systemen. Het buffet-diner na afloop was prima verzorgd en het was leuk om met wat UNIX-minds en ex-cellega’s te spreken.

NLUUG Voorjaar 2012: Operating Systems

Wednesday, April 18th, 2012

On a regular basis, I visit the NLUUG conferences. The theme of this version was very appealing to me and the keynote by John “Maddog” Hall made it even more interesting. The location was different from the previous conferences. The “NCB” complex in Nieuwegein was easy to reach by train and tram and they had good coffee. From the lectures I attended, I created a small report, that can be found here: nluug_voorjaar_2012.