Puppet Enterprise kennissessie

logoDe laatste keer dat ik een lezing over Puppet bezocht ging het vooral over de open source versie van de configuratie tool Puppet. Ik was dan ook benieuwd naar wat de Enterprise versie meer te bieden heeft. Na aardig wat marketing slides met o.a. het overzicht waar puppet allemaal gebruikt wordt. Iets waar ik sinds ik bij Sara (Nu SurfSARA) heb gewerkt niet meer in geloof. Vaak wordt bij leveranciers bijvoorbeeld als gebruiker CERN (van de deeltjesversneller) genoemd. Ik praktijk gebruikt CERN vooral zijn eigen software en heel veel verschillende hardware. Af en toe experimenteren ze met andere software, waaruit ze dan concluderen dat hun eigen tools beter zijn. Toch verschijnt CERN dan op de lijst van “klanten”, want inderdaad heeft heeft de software daar gedraaid. Verder leek vooral de Enterprise versie van Puppet er op gericht om de systeembeheerders zo veel mogelijk een GUI te leveren voor het configuratie beheer. Met behulp van de webinterface op de puppet master kunnen modules gedownload worden en omgeving variabelen worden ingevuld. Op die manier kan natuurlijk ieder niveau beheerder configuratie beheer doen. Maar de werkelijk achterliggende concepten en zelfs configuraties blijven onbekend. Wat gebeurd er precies als de modules die ge├»nstalleerd worden bijvoorbeeld NTP heet. Ik weet van CentOS dat het dan verstandig is om dan behalve de service ntpd, ook ntpdate toe te voegen aan de init scripts. Maar gebeurd dat ook? En wat is eigenijk een “stratum”.
Ook is een prachtig overzicht te krijgen van de toestand, of eigenlijk zoals de puppet master denkt dat die toestand is, van de verschillende systemen beheerd door de puppetmaster. Dat “beheerd door” is als CfEngine fan wel het grootste probleem. In plaats van dat de systemen zelf zorgen voor hun configuratie toestand worden ze bestuurd vanuit de puppetmaster (de naam zegt het eigenijk al) en zo wordt systeembeheer een soort op afstand knoppen drukken.
Behalve een lezing is er bij TenICT altijd nog tijd voor een sociaal gebeuren, een buffet dat de gelegenheid geeft met andere mensen te praten, een ex-collega te zien en een interessant gesprek met TenICT medewerkers te hebben.

Comments are closed.