NOSIG OpenZFS

NOSIG-logoIn een collegezaaltje van de UvA met veel bekende gezichten uit het “oude” SUN en UNIX wereldje, verzorgde de Netherlands Open Solaris Interest Group (NOSIG) een lezing over ZFS en het project OpenZFS. De presentator Matt Ahrens is vanaf het eerste moment betrokken geweest bij de ontwikkeling van ZFS ( Zeta-byte FileSystem).Hij was een van de co-founders bij SUN Microsystems van het ZFS project in 2001 en nog steeds bezig met de ontwikkeling van ZFS bij Delphix.BVhssriIIAAihqs Met het OpenZFS project probeert Matt de Ontwikkelingen van ZFS, de open-source versie natuurlijk, op de verschillende platformen te stroomlijnen. Het technische doel: “One code-base to rule them all”. Daarnaast wil het OpenZFS project het grote publiek bekent maken met ZFS. Behalve dit algemene verhaal presenteerde Matt ook nog enkele technische verbeteringen in ZFS. Toen ik in 2010 met ZFS aan het experimenteren was (PDF) zag ik het verschijnsel dat nu is opgelost, als ZFS z’n volle buffers flushed wordt het hele filesysteem even unresponsive. Een interessante avond met leuke techniek en dus heb ik er thuis weer iets bij wat ik ook nog een keer moet doen: ZFS op Linux installeren.

Comments are closed.