Everything You Know About Regexes Is Wrong

iphone-apps-icon-16Iedere systeembeheerder (en programmeur) heeft er mee te maken: Reguliere Expressies (RegEx). Toen ik via een mailing van de NLUUG  hoorde van een gratis lezing met de titel “Everything You Know About Regexes Is Wrong” wilde ik die graag horen. De locatie “De Kleine Komedie, Amsterdam” is niet ver van waar ik werk in Amsterdam en zo zat ik samen met enkele collega’s dinsdag 18 maart om 16:00 klaar in een volle zaal voor de lezing van Damian Conway. Behalve dat Damian (bijna) alles weet van reguliere expressies, Perl en Perl 6, is hij ook een geweldige spreker. Met gevoel voor drama en met humor introduceerde Damian ons in de wereld van reguliere expressies. Zijn verhaal ging niet zozeer over reguliere expressies zelf maar de techniek van de executie van een reguliere expressie. Want dat was de essentie van het verhaal; “Regular Expression are Code”. De executie van de code vind plaats in een virtual (infinite) state machine. Door de step-by-step voorbeelden werd duidelijk waarom sommige RegExes niet matchen. verkeerd matchen of er wel erg lang over doen. Wil je die problemen voorkomen behandel een RegEx dan ook als code. Gebruik extended RegEx waardoor commentaar, indenting en linebreaks mogelijk zijn bijvoorbeeld. Behalve de technische details kregen we gedurende het verhaal ook een overzicht van de historie van de RegEX, van het begin in de jaren 50 toen Stephen Kleene het concept bedacht to de huidige tijd met de vele programmeertalen die RegEx doen. Om 18:00 stond ik weer buiten, de regen viel op en om me heen en in mijn hoofd spatte het ook /[^.]*+/.

Comments are closed.