Archive for the ‘Film’ Category

Geen Sneak toch Film: The Northman

Friday, April 22nd, 2022

Alweer een Scandinavische film (zie vorige week)? nee, een Viking film met een sterrencast. Alexander Skarsgård herkende ik van de serie “True Blood” en ook Nicole Kidman en Ethan Hawke doen mee. Een typisch wraak film die van het begin to het einde een duidelijk verhaal heeft. Helaas zitten er scenes in de film, zoals het dansen rond een kampvuur, die wel erg gemaakt/ingestudeerd aandoen. Van de serie “Vikings” ben ik een groot fan en natuurlijk vergelijk ik deze film daarmee. De serie wint, een 7.

Geen Sneak toch Film: Verdens verste menneske

Wednesday, March 30th, 2022

Zoals taal van de titel (The Worst Person in the World) doet vermoeden, een Scandinavische film, Noorwegen in dit geval. Een heerlijke film waarin we het leven en de keuzes van een jong vrouw op zoek naar geluk volgen. Iedere keer als het lijkt te lukken maakt ze toch weer een keuze die er voor zorgt dat ze vanaf nul moet beginnen. Door de film in te delen in hoofdstukken (12), zijn de sprongen in de tijd duidelijk te volgen. Indrukwekkend en hoogst vermakelijk, een 9.

Geen Sneak toch film: Belfast

Wednesday, March 2nd, 2022

Het was een verrassing (Sneak?) voor mij want van deze film had ik nog niet gehoord. Na een fly-over van het haven gebied van het huidige Belfast veranderd het beeld in zwart-wit en zitten we in de eind jaren zestig. En zien de stad door de ogen van een negen jaar oude jongen. De werkelijke tragedie zit in wat z’n ouders ondergaan tijdens de rellen in Belfast van die tijd: blijven of vertrekken. Helaas begint een en ander al snel te vervelen en begint het op te vallen dat alles zich afspeeld in een wel heel duildelijk decor. Het lijkt contstant of om de hoek van de straat ook echt het einde van de studio is. En dan is er nog Judie Dench die een oude vrouw speelt in die jaren 60, maar ik ken haar in de huidige tijd al als oude vrouw en dus lijkt het voor mij dat ze daar geheel niet op hat plek is. Regiseur en schrijver van de film Kenneth Branagh maakte een film die een ode is aan Belfast maar mijn niet kan bekoren, Een 6.

Geen Sneak toch film: Riders of Justice

Thursday, February 24th, 2022

Een film met Mads Mikkelsen in het Deens (met een Deense regiseur) is een stuk geloofwaardiger dan in het Engels. Behalve het verwachte geweld, zit de film vol emotie en humor. Langzaam maar zeker wordt de achtergrond van de verschillende karakters duidelijk. Het verklaart hun handelen en geeft de film veel diepte. Ondertussen wordt je hen en weer geslingerd tussen een lach, een traan en afschuw. Het wordt allemaal prachtig in beeld gebracht op een typisch scandinavische manier. Gewoon een hele goede film, een 8.

Geen Sneak toch film: Licorice Pizza

Monday, February 7th, 2022

Het kan weer, de bioscopen zijn weer open (tot 22:00). De trailer die ik al zag van de film van Paul Thomas Anderson (writer en director) gaf gelijk het jaren 70 gevoel dat in de hele film aanwezig blijkt. De combinatie bekende en onbekende acteurs zorgt er voor dat het geheel geloofwaardig overkomt. De VPRO achtige close-ups laten zien dat niet een cast is gekozen een perfect uitelijk maar voor mensen die hun gezicht kunnen laten spreken. Er gebeurd heel veel en voor je het weet is het voorbij. De humor ontging me soms bij situaties waar het waarschijnlijk wel de bedoeling was, waarschijnlijk een cultuur verschil. Zeker een aanrader deze film, een 9.

Geen Sneak toch film: Last Night in Soho

Thursday, December 2nd, 2021

De regiseur is bekend van The Cornetto trilogy zo verteld de explicateur van Het Louis Hardlooper Complex. De zaal kijkt haar vragend aan en ze noemt twee van de drie films: “Shaun of the Death” en “The World’s End”. Dan weet ik dat ik me niet druk hoef te maken over het horror thema dat deze film heeft. Horror is niet mijn favoriet, maar in die films is het horror met humor en dat is dan weer wel leuk. In deze film valt wel mee met de humor maar de spanning is op een prettige manier aanwezig en bouwt langzaam op naar een verassend (ja, verassend) einde. Maar het is vooral een verhaal van een plattelands meisje/vrouw die er in de Londense wijk Soho er probeert wat van te maken. Jammer van het onnodige ‘one year later’ einde. Een 7.

Geen Sneak toch film: Pig

Monday, November 22nd, 2021

Nicolas Cage is de laatste tijd te zien in niet al te beste films. Na veel positieve geluiden over deze film toch maar geprobeerd. En inderdaad het is een geweldige film en Nicolas is indrukwekkend. Vooral door z’n lichaamshouding en bewegingen acteert hij dusdanig dat iedere scene overweldigend overkomt. Het verhaal ontwikkeld zich gestaagd tot een climax waar alles samen komt. Het geheel heeft verschillende lagen die langzaam duidelijk worden zonder dat er van alles uitgelegd wordt. Het is de regisseur zijn eerste film, het zal niet mee vallen nog een dergelijk goede film te maken, een geweldig debuut om Cage tot deze prestatie te laten komen. Een 8.

Geen Sneak toch film: No Time To Die

Saturday, November 6th, 2021

Alle boeken gelezen alle films gezien, kortom ik ben een James Bond fan. En alhoewel nog geen Bond acteur lijkt op de James Bond die ik in mijn hoofd had na het eerst lezen van de boeken van Ian Fleming, kan ik Daniel Craig zeer waarderen. Dit is een echte Bond film, geen flauwe humor ( de meeste Roger Moore films) wel exotische locaties en spectaculaire achtervolgingen. Er zijn vele verwijzingen naar andere Bond films en de sfeer die bijvoorbeeld een in een zeilboot varende James Bond oproept is “als vanouds”. Zelfs een (korte) onderwater scene ontbreekt niet. De twee uur en vijfenveertig minuten vlogen voorbij, mede dankzij Rami Malek, Christoph Waltz en Léa Seydoux maar ondanks de ‘nieuwe’ 007. Een 8.

Geen Sneak toch film: The French Dispatch

Thursday, November 4th, 2021

Inderdaad geen Sneak maar toch wist ik niets van deze film voordat ik er naar toe ging. Een film van Wes Anderson is direct te herkennen aan de symmetrie en na het eerste shot wist ik het, dit is Wes Anderson. Net als al zijn andere films is de sfeer geweldig en zijn de beelden indrukwekkend, je word onmiddellijk “naar binnen” gezogen. De verhalen zijn prachtig en het aantal bekende acteurs en actrices is overweldigend. Het gebruik van zwart-wit beelden, kleur, animatie en een heel aparte “bevroren” beelden maakt het compleet. Een 9.

Geen Sneak toch film: De Veroordeling

Thursday, October 14th, 2021

Een Nederlandse film en gebaseerd op een waar verhaal, het zijn meestal niet mijn favoriete films. Ik kende het verhaal van de Deventer moordzaak niet, behalve het vermeende mes onder het graf. Dus veel gebeurtenissen en feiten kwamen voor mij dus als een verassing en dat maakte de film nog extra spannend. In Nederlandse film valt het vaak op dat acteurs een rol spelen, maar in deze film zit iedereen volledig in z’n rol heb ik mee geen moment geërgerd aan de acteurs. Fedja van Huêt is geweldig overtuigend als Bas Haan en draagt de hele film van begin tot het eind. Het gebruik van echte beelden is geweldig goed toegepast en het lijkt daardoor allemaal werkelijk. Een avond genoten en begrijp nu ook waarom Maurice de Hond niet echt blij is met deze film. Een 9.