Archive for the ‘Schaatsen’ Category

Eerste Zondagavond Marathon 2020/2021

Thursday, October 15th, 2020

Voor de zondagavond marathon gelden natuurlijk dezelfde corona maatregelen als voor de andere activiteiten op de ijsbaan in Utrecht. Deze eerste marathon is een trainings marathon en voor mij gelijk de eerste mogelijkheid om met de corona maatregelen in Utrecht kennis te maken. Daarnaast ben ik door mijn 5de plaats bij de C2 van vorig jaar, het aan mezelf verplicht, en op verzoek van de marathon commissie om te promoveren naar de C1. Direct bij aankomst blijkt dat de C1 direct aan de beurt is om te starten. Ik heb geen tijd om me druk te maken over of ik het wel kan bijhouden in de C1. Voor ik het echt door heb rij ik mijn eerste rondjes in het C1 peloton. Het tempo gaat langsaam maar zeker omhoog en de bochten blijken het grote verschil met de C2. De C1 gaat vooral in de bochten een stuk sneller. Al snel valt het peloton uiteen een worden er rondjes ingelopen door de echt snelle schaatsers. Een enkele keer probeer ik mee te gaan met rijders die aan het peloton ontsnappen maar het lukt me niet om hun tempo bij te houden. Gelukkig kan ik me handhaven in het peloton dat overblijft en als het rondenbord op 16 staat moeten we afsprinten. Wel wat snel voor de 40 ronden die op het programma stonden maar regelementair gezien klopt het omdat we als peloton twee keer zijn gedubbeld. Ik pers er nog een eind-sprint uit en wordt in de einduitslag 17de. Zeker gezien de 10Km hardlopen die ik eerder op de dag deed een prima resultaat.

Vijftiende Zondagavond Marathon 2019/2020

Wednesday, March 11th, 2020

De laatste zondagavond marathon van het seizoen: De finale. Natuurlijk heb ik vooraf de huidige stand van het klassement bekeken en als ik aan de start verschijn zie ik dat degene die voor me staat in het klassement ontbreekt. Dat betekend dat als ik bij de eerste tien weet te finishen, ik ‘m nog voorbij kan in het klassement. Wachten tot de eindsprint en hopen dat er geen grote groep ontsnapt is een optie waar ik niet voor kies. De hele wedstrijd neem ik deel aan ontsnappingen en op een moment hebben we met acht rijders een kleine voorsprong. Het lukt ons niet om weg te blijven, het peloton laat deze laatste marathon niemand ontsnappen. Toch lukt het vijf rijders om op het eind van de wedstrijd weg te rijden en te blijven. Ik zag de nummer één van het klassement naar de toen nog vier rijders toe rijden maar mijn krachten waren op dat moment even op. Gelukkig lukt het me om vlak voor de bel voorin in het sprintende peloton te rijden en ik ga met hoge snelheid de een na laatste bocht in. Er is geen plek voor mij helemaal in de binnenbocht maar buitenom rij ik goed mee. Ondertussen komt toch nog “die andere veteraan’ ” van SC Gouda onderdoor en ik krijg een duw, die gelukkig geen invloed heeft op mijn snelheid. De laatste bocht rij ik wel geheel aan de binnenkant en ik ga enkele rijders voorbij, ook de veteraan van de vorige bocht. Maar hij weet het laatste stuk van z’n sprint meer te versnellen dan ik en hij eindigt dus toch nog voor mij in de daguitslag.

Mijn 9de plek is inderdaad voldoende om nog een plek op te schuiven in het eindklassement en ik wordt daar 5de. In een nieuw klassement voor 50+ rijders met iets andere regels dan het gewone klassement wordt ik 3de. Ik ga naar huis met een beker (van de Zondagavond C2 Mijnten Marathon), een stuk kaas (van het 50+ Landwinkel de Kopermolen kaas klassement) en een heel tevreden seizoens gevoel.

Veertiende Zondagavond Marathon 2019/2020

Sunday, March 1st, 2020

Niet veel later na de Club Kampioenschapppen van SC Gouda is het tijd voor een C2 marathon over 45 ronden. Ik zie bij de start enkele klassement rijders ontbreken en dit een kans is om te stijgen in het klassement. Alhoewel wachten tot de eindsprint een optie is om punten te scoren, ga ik vanaf het begin mee met ontsnappingen. Het is opvallend lekker het gevoel in de marathon bochten is, tijdens de 500 en 1500 meter kon ik niet wennen aan de ruime bochten. Op een moment zijn we met z’n zessen voor het peloton uit, maar mede dankzij de wind lukt het ons niet om weg te blijven. Het lukte hem al eerder en ook deze keer lukt het één rijder om tien ronden voor de finish een voor sprong te nemen en weg te blijven tot de finish. Voorin het peloton probeer ik achter een goede sprinter te gaan rijden zodat ik daar achteraan naar de finish kan rijden. Met nog twee ronden te gaan rij ik waar ik wil rijden, maar vlak voor de bel probeert er iemand tussen mij en mijn voorganger te gaan rijden. Om ongelukken te voorkomen moet ik ‘m er uiteindelijk tussen laten Ik blijf op snelheid en de laatste bocht kan ik er weer voorbij. Uiteindelijk ga ik als negende over de finish.

Clubkampioenschappen S.C. Gouda 2020

Friday, February 28th, 2020
Foto: Bert Kool

Na een week uitstel door een storm die over Nederland teisterde loop ik in het daglicht rond de ijsbaan in Utrecht om me met rek en strek oefeningen voor te bereiden op een 500 meter, een 1500 meter en een Team Sprint. Zoals ieder jaar is de sfeer bij de Clubkampioenschappen prima. De meeste schaatsers hebben publiek mee genomen en oude bekenden doen mee met de wedstrijd of helpen bij het organiseren. Groot en klein vinden het allemaal even spannend. De wedstrijd spanning die ik vroeger voor een langebaan wedstrijd had is er niet meer. Maar ik moet ik toegeven dat, terwijl ik bij de start van de 500 meter voor de startlijn sta en hoor “Go to the start”, er toch even het gevoel is, nu moet het gebeuren. Helaas, die ene 500 meter per jaar en dan ook nog met veel wind en slecht ijs, is geen succes. Nadat iedereen heeft gereden blijkt mijn tijd 48.67 nog een beetje mee te vallen, van de masters (40+) ben ik de snelste. De 1500 gaat voor mijn gevoel een stuk beter, en alhoewel een tijd van 2:31.82 natuurlijk niet veel voorstelt is het wederom de snelste tijd van de masters. Uiteindelijk ben ik dus, en dat is lang geleden, Clubkampioen (Masters 2020).

Foto: Bert Kool

Het allerleukste van de Clubkampioenschappen is de team sprint. Er is veel moeite gedaan om teams van gelijk niveau te maken. Daardoor rijdt er in on team een dames D pupil mee. Prachtig om ze zien hoe ze haar uiterste best doet om de eerste ronde een snelle ronde te maken. Ik heb zelden iemand zo op z’n max zien schaatsen en volgens mij vond ze het nog geweldig leuk ook. Ik rij de tweede ronde zo snel mogelijk en ook de twee andere team leden rijden heel snel, maar ik weet zeker dat er maar één teamlid zich honderdtien procent gegeven heeft: de Pupil. Tot slot zie ik vanaf de kant nog een geweldig spannende 3000 meter. Gelukkig was er nog een mogelijkheid om de afgelaste Clubkampioenschappen in te halen, want ik had dit voor geen “goud” willen missen.

Dertiende Zondagavond Marathon 2019/2020

Wednesday, February 5th, 2020

Het is vier weken geleden dat ik een marathon reed en ik ben klaar voor een C2 wedstrijd over 40 ronden. Het ijs is zacht en er is wind, samen zorgen ze ervoor dat ontsnappen aan the peloton onmogelijk blijkt. Dus alle ontsnapping pogingen waar ik aan deelneem mislukken. Zelfs en ondanks de aanmoediging die ik van een andere rijder krijg die het probeert. Bij de tussensprint rij ik met de voorste rijders mee in de hoop dat onmiddellijk na de finish een ontsnapping poging wordt gedaan zoals wel vaker het geval is. En ook al wordt er door enkele voorin door gereden, is ook deze poging gedoemd om the mislukken. Het wordt een eindsprint met voor het peloton twee rijders, één met een halve baan voorsprong en één die drie ronden voor de finish ontsnapt en honderd meter voor rijd. Met nog ander halve ronde te gaan rij ik achter de nummer één van het klassement, ik kan in z’n slag blijven. Zo rijden we van positie twaalf langzaam maar zeker naar voren. De laatste vijftig meter lukt het me niet meer om bij te blijven en eindig als zesde van het peloton en dus als achtste in de einduitslag. Dat laatste rondje blijkt achteraf het drie na snelste rondje het hele peloton te zijn geweest.

Twaalfde Zondagavond Marathon 2019/2020

Wednesday, January 8th, 2020

De eerste C2 marathon van 2020 met rond de veertig deelnemers gaat over 40 ronden. Enkele deelnemers die hoog in het klassement staan doen niet mee. Ik zou wat omhoog in het klassement kunnen komen mits ik voldoende punten rij. Gelijk vanaf het begin doe ik mee met ontsnappingen en rij een hoog tempo. Mijn snelste ronde van de wedstrijd rij ik dan ook in de eerste tien rondes. Als er dan eindelijk een groep ontsnapt die wel succesvol is, zit ik er niet bij. Samen met andere SC Gouda rijders probeer ik nog wel het gat dicht te rijden, maar de pogingen mislukken. Het peloton wordt ingehaald door de vijf rijders en zal dus eerder aan de eindsprint beginnen. Ik heb teveel energie gebruikt om er ook nog een een goede sprint uit te persen. Ik ga als 19de over de streep met het gevoel een goede wedstrijd te hebben gereden, maar zonder gewenst resultaat.

Elfde Zondagavond Marathon 2019/2020

Tuesday, December 31st, 2019

Na een 10 kilometer loop in de ochtend is er ook nog een Zondagavond marathon over 40 ronden. Dit keer ben ik blij dat de start pas laat in de avond is. Vooraf had ik wat meer de tijd om uit te rusten. Er rijden maar twintig schaatsers mee en dus is rustig mee rijden met het peloton geen optie. Al vanaf het begin gaat het verbazend goed. Het gladde ijs zorgt voor een aardig tempo maar ik kan prima voorin mee rijden en doe mee met vele ontsnappingen. Het lukt echter niemand om echt weg te komen en een massasprint is onvermijdelijk. Vijf ronden voor de finish valt het peloton echter in tweeën en ik zit in de tweede groep. Het lukt me om naar de eerste groep toe te rijden en als we de laatste ronde in gaan zit ik rond de negende positie. Ik kan het hoge tempo van de sprinters bijhouden en ondanks de 10Km van de ochtend rij ik een rondje 31.3 en kom ik als nummer 7 over de finish.

Baankampioenschappen Marathon 2019/20

Monday, December 23rd, 2019

Net als vorig jaar schrijf ik me in voor het Baankampioenschap zonder enige verwachting op resultaat. Met achtentwintig andere masters sta ik aan de start voor 60 ronden. Gelijk proberen de echte kanshebbers op een plaats bij de eerste drie te ontsnappen waardoor het tempo de eerste 10 ronden hoog is. Als er uiteindelijk vier rijders een ronde inlopen, wordt het wat rustiger in het peloton en kan in blijven meerijden. Het lukt zelfs nog enkele keren voorin mee rijden. Als er nogmaals een groepje ontsnapt wordt duidelijk dat het peloton eerder zal afsprinten. Als de bel gaat bij elf op het rondenbord, sprint ik mee met de eerste 10, weet mijn positie te handhaven en wordt 14de in de uitslag.

Tiende Zondagavond Marathon 2019/2020

Wednesday, December 11th, 2019

Al vroeg in deze C2 wedstrijd over 40 ronde probeer ik mee te gaan met een ontsnapping die er toe leidt dat ik met vijf anderen meer dan honderd meter voorsprong heb op het peloton. Helaas kunnen niet alle rijders evenveel bijdragen en we blijven met z’n vieren nog even weg. Als we uiteindelijk worden terug gehaald door het peloton heb ik even de tijd nodig om bij te komen. Enige ronden later en na de tussensprint, probeer ik het nog een keer. Het peloton blijft alert en wederom mislukt de poging. Dan gaan er twee rijders die snel een voorsprong krijgen, blijven rijden en uiteindelijk een rondje pakken. Net als duidelijk wordt dat het peloton eerder moet afsprinten ontsnapt er nog een groepje. Ik rij op dat moment op de tweede plaats achter iemand van SC Gouda die besluit om het gat naar dat groepje dicht te rijden. Langsaam maar zeker lukt dat en we gaan er voorbij, de bel voor de laatste ronde klinkt onmiddellijk daarna. Als we uit de een na laatste bocht komen, rij ik nog steeds als tweede van het peloton. Op het moment dat ik besluit, nu moet ik om mijn voorganger heen, komen er buitenom de eerste sprinters. Daardoor kan ik niet gelijk naar buiten, zeker omdat de rijder voorop een brede slag heeft. Kortom ik nam de beslissing te laat. Dus rij ik de laatste honderd meter op de zevende plek naar naar de finish. Het resultaat is een 9de plek in de uitslag.

Flevobokaal 2019/2020 Masters 40+ Wedstrijd 1

Tuesday, December 10th, 2019

Ook dit jaar wilde ik het wel weer een keer proberen, veertien ronden van 2,5 Km op Flevonice in Biddinghuizen. Helaas veel file op weg naar de ijsbaan, waardoor ik twee en een half uur onderweg was, wel op tijd, maar ook stijf van schakelen, remmen en gas geven in de files. Vorig jaar bestond er nog een Masters 50-55 categorie, nu moest ik mee rijden bij de 40+ (40 t/m 54 jaar oud). Dat betekend een sterk deelnemersveld met schaatsers die voorin het 6-banen toernooi rijden. Na de start werden er twee dingen duidelijk, het ijs is erg goed en de snelheid van het peloton is hoog. De eerste paar ronden proberen er constant groepjes te ontsnappen aan het peloton. Er vallen gaten in het peloton en ik ben constant bezig die dicht te rijden of achter iemand aan de schaatsen die een gat dicht. Uiteindelijk ontsnapt er een groep van zo’n tien rijders en komt er rust in het peloton. Dat peloton bestaat inmiddels nog slechts uit vijftien en ik rij er gelukkig bij. Als groep rijden we in een constant, en voor mij bij te houden, tempo onze rondjes. Als er nog vier ronden op het bord staan krijg ik de opmerking “Goed dat je ‘r nog bij zit” van een schaatser van een hoger niveau. Ik reageer met “Ja, en ik ben er bijna”. Het geeft me de energie om door te gaan en voor ik het weet gaan we de laatste ronde in. Iedereen wil voorin rijden en het wordt een klein beetje “duwen en trekken”. Ik bemoei me er niet mee en alhoewel ik niet ver voor de finish nog aardig voorin de groep zit, mis ik de kracht voor een echte sprint en ik kom als laatste van de groep over de streep. Ik ben super tevreden met m’n 25ste plek in de daguitslag.