Archive for the ‘Schaatsen’ Category

Kjelds Viegende Start 2017: 3 ronden in Breda achter Kjeld Nuis

Thursday, March 23rd, 2017

Ongelofelijk “Kjeld Vliegende Start” wordt nog een keer georganiseerd. Als ik op facebook lees dat dit evenement met Kjeld Nuis ook in 2017 weer is, schrijf ik me onmiddellijk in. Een week of twee zullen de rondetijden van mijn rondjes op de schaatsbaan meedoen voor een plaats bij de 32 gelukkigen die mogen deelnemen (vorig jaar waren dat er overigens 16). Anders dan vorige keer deel ik via sociale media het evenement. Als de twee weken voorbij zijn sta ik net als vorig jaar ergens rond de 40ste plek en net als vorig jaar zijn er niet veel deelnemers. Ik krijg dan ook wederom de mogelijkheid om op de reservelijst te komen als ik naar Breda kan komen op vrijdag 17 maart om 16:00. Toevallig werk ik de laatste tijd in Vlissingen en ligt Breda dus aardig op de weg naar huis. Woensdag 15 maart krijg de officiële uitnodiging om mee te doen. Op het programma staat behalve de afvalwedstrijd met Kjeld Nuis ook 2x een voorronde. Uit die voorronden blijven de 16 beste over die dan met Kjeld mogen schaatsen. Dat is anders dan vorig jaar en gezien mijn “trage” rondjes zou dat zomaar kunnen betekenen dat ik voor niets naar Breda kom. Bij aankomst op de ijsbaan wordt me echter al snel duidelijk er veel minder deelnemers zijn dan 32. Nog voor de eerste wedstrijd over 5 ronden die als voorronde wordt verreden krijgen we te horen dat iedereen (alle 13) is geplaatst voor de afvalwedstrijd met Kjeld. Ook al gaat om niets anders dan de eer, worden de 5 ronden heel hard gereden en wordt me duidelijk dat ik gewoon weer mee doe voor het meedoen. In de kleedkamer vragen ik en een andere veteraan of de 2de voorronde misschien wat rustiger gereden kan worden zodat ook wij het kunnen bijhouden. We mogen voorop en de tweede 5 ronden gaan een stuk rustiger, alleen de laatste ronde wordt er waanzinnig gesprint. Het is inmiddels tijd om te eten en er is een gratis maaltijd voor de deelnemers, perfect geregeld. Er is ook nog ruim de tijd om zelf wat rondjes te schaatsen. Kjeld rijdt ook “rustig” wat rondjes. Ik sluit aan en in zijn slag rij enkele ronden mee, geweldig! wat een souplesse, wat een afzet, wat zit ie diep. Dan is het tijd voor de Finale. 13 ronden worden er gereden, iedere ronde valt de laatste over de finish af. Het lukt me om pas na drie ronden er af te moeten. Zo rijdt ik dus één rondje meer dan vorig jaar. Het was zeker de moeite waard om naar Breda te komen en met Kjeld te schaatsen. Behalve met het gevoel dat er nog veel te leren is op schaatstechniek gebied ga ik ook met een mooie tas en een assortiment RedBull naar huis.

Zestiende Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Tuesday, February 21st, 2017

Alweer de laatste zondagavond marathon dit seizoen, een wedstrijd over 50 ronden. Na een loze ronde in een flink tempo, rijden er onmiddellijk vier rijders weg in hoog tempo. Het peloton is niet van plan om ze te laten ontsnappen, de achtervolging wordt ingezet. Als de rijders uiteindelijk weer zijn terug gehaald en ik alle zeilen heb moeten bijzetten om in het peloton te blijven schaatsen gaan de ontsnapping pogingen gewoon door. Het tempo blijft hoog ook als er uiteindelijk negen rijders in slagen een rondje pakken. Het wordt duidelijk dat 11 ronden voor het eind de bel zal klinken voor het peloton. Met nog drie ronden te gaan wordt ik, na een uitnodigend gebaar, op sleeptouw genomen door een clubgenoot met een hele goede eindsprint. Er duiken andere rijders tussen en ik raak hem kwijt. Doordat de hulp nogmaals wordt geboden krijg ik  nog een tweede mogelijkheid en als de bel klinkt rij ik aardig voorin. Dan blijkt echter dat de 39 ronden die vooraf gingen er voor zorgen dat het mij geheel ontbreekt aan sprint capaciteit en ik eindig achter in het peloton. Omdat er in het klassement weinig puntenverschil zit tussen mij en de rijders rond de 15de plaats, verlies ik die 15de plaats en wordt 18de in het eindklassement. ( ronden tijden )

Vijftiende Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Monday, February 13th, 2017

Alweer 50 ronden voor de C2. Ik rij net als vorige week veel voorin en ben zelfs heel heel even weg met een aantal rijders. Het snelle ijs zorgt er voor dat het moeilijk wordt om weg te rijden van het peloton. Het lukt 2 rijders echter meer dan 100 meter voorsprong te krijgen. Een derde rijdt vanuit het peloton op hoog tempo naar de twee toe en gaat “d’r op en d’r over”. Ik let goed op en zie dat het hem solo lukt om een ronden in te halen. Als de onverstaanbare omroeper iets mededeelt over afsprinten weet ik dat bij het ronden bord op 3 het peloton de bel krijgt. Ik ben in tegenstelling tot anderen die niet hebben opgelet klaar voor de sprint. Maar wederom zit ik opgesloten tussen de sprinters en wordt 19de. (ronden tijden)

Veertiende Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Monday, February 6th, 2017

Dit keer 50 ronden op goed ijs, met een koude avond waar ik alleen de eerste twee roden wat van merk. Omdat wachten op de eindsprint tot nu to niet echt iets heeft opgeleverd, probeer ik wat meer voorin te rijden. Dat lukt aardig en het geeft een goed gevoel. Het lukt niemand om weg te komen een massasprint zal de einduitslag bepalen. IK zit dan wel voorin maar er rijden nog zeker 20 mensen voor mij als de bel gaat. Opgesloten tussen de sprinters kom ik niet verder naar voren. Door mijn been met nummer en transponder vooruit te steken als ik over de finishlijn ga weet ik een 18de plaats te halen. (ronde tijden)

Dertiende Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Thursday, February 2nd, 2017

Met het voornemen serieus deel te nemen aan de eindsprint stond ik laat op de avond aan de start voor een C2 wedstrijd over 40 ronden. Lange tijd leek het er op dat het een massasprint zou worden. Het lukt een stuk of zes rijders toch nog om een voorsprong op te bouwen. Als ik zie dat er iemand waarvan ik weet dat ie ‘t kan, probeert het gat dicht te rijden rijd ik onmiddellijk achter een andere schaatser aan die dat ook heeft gezien. Helaas lukt het uiteindelijk niet om bij de kopgroep te komen. Met het ronden bord op 6 wordt omgeroepen dat het peloton de bel krijgt bij het bord op 3. Als de bel gaat heb ik een goede positie en snelheid maar raak de laatste bocht toch opgesloten tussen het sprintende peloton. Ik ga bij de eerste tien over de finish wat een 15de plek betekent in de einduitslag. (ronden tijden)

Twaalfde Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Monday, January 23rd, 2017

Na lange tijd geen Utrechtse zondagavond marathon stond ik eindelijk weer aan de start. Met een extra kleding laag, want de temperatuur zou onder het vriespunt liggen. Door het geringe aantal deelnemers rijden de C1 (60 ronden) en C2 (40 ronden) samen. Het ijs is perfect en de eerste 20 ronden wordt er aardig door gereden. Maar na de tussen sprint zakt het tempo. Een enkele uitloop poging mislukt en het wordt duidelijk een eindsprint. Als ik het ronde bord op drie zie staan rij ik rustig van achter in het peloton naar voren, dat lukt aardig door het rustige tempo. Maar de volgende ronde, als ik verder op wil schuiven, gaat de bel. Het blijkt reeds de laatste ronde terwijl ik dacht dat we er nog twee te gaan hebben. Ik rij nog een ronde van 30.9 maar het is te laat, ik wordt 16de. (rondentijden)

Flevobokaal Masters M2/M3 40-54 Wedstrijd 2

Friday, December 23rd, 2016

Omdat de eerste wedstrijd erg leuk was om te doen ondanks de val, sta ik op dinsdag weer om 18:55 weer aan de start op de bijna 3 kilometer lange kunstijsbaan van Flevonice.  Al de eerste ronden van de 12 wordt er gedemarreerd en na enkele ronden is er uiteindelijk een groep van een rijder of 6 weg van het peloton. Het tempo van het peloton lijkt lager te liggen dan vorige keer, achteraf blijkt dat mee te vallen. Ik probeer zelfs een keer om mee te rijden met enkele masters die proberen naar de ontsnapte groep te rijden, maar ik trek het hele peloton mee. Met nog 2 ronden te gaan is het duidelijk dat de ontsnapte groep niet meer is in te halen en dat het peloton in de sprint de uitslag zal bepalen. Als de bel gaat, rij ik achter in het peloton. Met de val vorige keer in mijn hoofd, lukt het me niet om roekeloos op de smalle baan in te halen. 50 minuten achtereen rijden heeft ook tot gevolg dat ik niet helemaal meer stevig op mijn schaatsen sta. Verder dan enkele plaatsen kom ik dan ook niet naar voren en ik eindig slechts een plaats hoger dan vorige keer: 27ste. Toch weer heerlijk geschaatst met een “natuurijs in het schemer donker gevoel”.

Elfde Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Monday, December 19th, 2016

Al vanaf de start had ik het idee dat er in deze marathon over 40 ronden stevig doorgereden word. Achteraf blijken de ronden tijden echter mee te vallen. Toch heb ik halverwege het gevoel dat ik het niet lang meer vol kan houden, het lukt me gelukkig om in het peloton te bijven. Niemand weet te ontsnappen en 3 ronden voor het eind is het duidelijk dat het een eindsprint gaat worden. Ik rij van achter in het peloton naar voren maar kom niet verder dan de 20ste positie als de bel klinkt. Na de bocht moet ik inhouden door een gevallen rijder. Ik probeer de laatste bocht nog buitenom te rijden maar dat kost me eerder plaatsen dan dat het wat oplevert. In de uitslag eindig ik als 23ste. (ronden tijden)

Tiende Zondagavond Marathon Seizoen 2016/2017

Tuesday, December 13th, 2016

Gelukkig helemaal hersteld van de val tijdens de Flevobokaal Masters sta ik aan de start van een wedstrijd over 50 ronden. Het tempo is vanaf de start gemiddeld en het lukt een groepje van drie rijders om aan het peloton te ontsnappen. Het duurt lang voordat ze uiteindelijk een ronde inlopen. Ik rij achterin mee in het peloton terwijl ondertussen nog drie rijders aan het peloton ontsnappen. Met het ronden bord op 6 krijgen de drie en het peloton de bel voor de laatste ronde. Al voor de bel wil ik buitenom naar voren rijden maar het lukt me niet ondanks een behulpzaam duwtje. En ook in de laatste ronde lukt het me niet om van achterin het peloton om naar voren te komen. Ik kom moeizaam als 27ste over de finish. (ronden tijden)

Flevobokaal Masters M2/M3 40-54 Wedstrijd 1

Thursday, December 8th, 2016

Op het laatste moment had ik besloten om toch deel te nemen aan de Flevobokaal Masters. In ieder geval aan een van de vijf wedstrijden over 12 ronden (30 Km) voor Masters M2/M3 40-54 waar in tegenwoordig bij hoor. De naam en de afstand zeggen het al, die 12 ronden worden afgelegd op de bijna 3 kilometer lange kunstijsbaan Flevonice. De wedstrijd begon om 18:55 en waar ik niet echt rekening mee gehouden had, het is dan donker. Op zich geen probleem, ware het niet dat de verlichting van die baan niet bijzonder goed is. Na het inschrijven, met een strenge controle of het materiaal wel aan de regels voldoet, stond ik dan ook aan de start zonder enig idee hoe de baan er uitzag en wat ik kon verwachten. Na de start dook het peloton het grote onbekende in, onmiddellijk had ik het “elfsteden” gevoel rijdend in een groep met elke meter een verassing. De bochten wisselden van links naar rechts. Soms was de verlichting goed soms slecht. Ook was het ijs op bepaalde stukken beter dan op andere. Maar na 2 ronden krijg ik het gevoel van controle en kon ik wat meer ontspannen rijden. De tempo wisselingen vallen mee en voor ik er erg in heb zijn er nog maar twee ronden te rijden. Omdat het hele peloton (minus de afvallers) nog bij elkaar rijd, heb ik het vermoeden dat het een belangrijke eindsprint gaat worden. De laatste echte bocht voor de finish lijkt mij een kandidaat om naar voren te komen en serieus aan de eindsprint deel te nemen beoordeel ik in de één na laatste ronde. Als de bel gaat is het duidelijk dat iedereen gaat inzetten op en eindsprint. Er wordt veel meer geduwd en passeren gaat veel minder makkelijk, niemand laat er nog iemand tussen, ik ook niet. Als dan eindelijk de laatste bocht komt, ga ik buiten om naar voren. Voor mij heeft iemand het zelfde idee, ik zet aan om er naar toe te rijden. Maar dan valt plotseling de schaatser voor mij en ik moet uitwijken, kom op een slecht stuk en voor ik het weet lig ik ook op het ijs. Ik kan weer opstaan, maar mijn gezicht voelt verdoofd en het vizier van mijn helm zit vol met sneeuw. Ik rij langzaam de laatste meters naar de finish. Ik heb het gehaald, maar helaas met een schaafwond aan mijn kin. In de uitslag wordt ik overigens 28ste (van de plus minus 50 deelnemers) en haal zo 3 punten voor het klassement. Na afloop twitter/instagram/facebook ik een selfie met de verwonding, het blijkt een grote hit. Ook heeft de val nog enkele andere nawerkingen waaronder een pijnlijke pols en een stijf lichaam, maar dat laatste kan ook van de 12 rondjes van 4:20 komen. Het was een geweldige ervaring dankzij het prima weer, het redelijk goede ijs, de koude buiten temperatuur van de onoverdekte ijsbaan en ondanks de val.