Archive for the ‘Schaatsen’ Category

Negende Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Monday, December 4th, 2017

Anders dan voorgaande jaren is dit keer de Evert Kroon Bokaal onderdeel van de Zondagavond Marathon Competitie. En dus sta ik gewoon bij de C2 klaar voor 45 ronden. Er wordt gelijk al aardig door gereden, gelukkig kan ik me goed handhaven in het peloton. De vele ontsnappingen die telkens mislukken maken dat er regelmatig tempo versnellingen zijn. Ook die kan ik gewoon bijhouden en dus probeer ik rond de acht ronden voor het einde van de wedstrijd naar voren te rijden. Het lijkt wel of iedereen dat denkt en het lukt me niet om voorin te blijven. Regelmatig rijdt het peloton in drie rijen naast elkaar waardoor het voor mij moeilijk wordt om van achter weer naar voren te komen. Als de bel gaat rij ik dan ook ergens op een 30ste plaats. Ik kan mee met het sprintende gedeelte van het peloton. Maar daar is dan ook alles mee gezegd en ik eindig als 27ste. ( ronde tijden )

Achtste Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Monday, November 27th, 2017

Goed ijs, niet te koud, 45 ronden en 45 deelnemers, de ingrediënten voor een snelle marathon. Gelukkig blijkt het tempo mee te vallen en kan ik gedurende de hele wedstrijd in het midden of voor in het peloton meerijden. Regelmatig proberen er rijders te ontsnappen maar het lukt niemand om weg te komen. Zelfs bij de tussensprint blijft het peloton bij elkaar. Het goede ijs zorgt ervoor dat zolang ik technisch blijf rijden ik de versnelling prima kan volgen, iets wat me de laatste weken niet meer lukte. Zo’n 15 ronden voor het einde krijg ik door waarom er al enkele rijders onderuit gingen. In het begin van de eerste bocht zit een scheur in het ijs. Eenmaal bewust van dat probleem wordt het moeilijk om niet bij het ingaan van die bocht iets voorzichtiger en wat meer naar buiten te rijden. Gelukkig is het hele peloton zich er bewust van een valt er niemand meer op die plek. Twee ronden voor de finish zie ik een clubgenoot, waarvan ik weet dat ie aardig door kan sprinten, snel naar voren rijden. Helaas lukt het me niet om in het chaotische  peloton er achteraan te gaan. En alhoewel ik het gevoel heb dat ik misschien wel bij de eerste 20 kan eindigen in de massasprint blijkt mijn laatste rondje niet snel genoeg en wordt ik 24ste. ( ronde tijden )

Zevende Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Tuesday, November 21st, 2017

Als de C2 voor de 45 ronden van start is gegaan merk ik dat ondanks een “uitgerust” weekend het moeite kost om bij het peloton te blijven. Wederom rij ik achterin mee en lukt het me niet om in het midden van het peloton te blijven. Ondertussen gaat voorin de wedstrijd gewoon z’n gang. Op een gegeven moment zijn er verschillende groepjes weg gereden. Dat resulteert uiteindelijk in een serieuze groep van 9 rijders. Het peloton doet het vanaf dan iets rustiger aan, of zo voelt het in iedergeval. Bij het rondebord op zes gaat de bel en mogen we afsprinten. Ik maak de 40 ronden ver achter in het peloton af, versnellen lukt me niet meer. ( ronde tijden )

Zesde Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Tuesday, November 14th, 2017

Vol goede moed maar met het Goudse Whisky Festival nog in de benen, sta ik klaar voor 45 ronden. Al snel na het vertrek heb ik het gevoel dat het peloton in een hoog tempo rijdt. Achterin rijden is niet verstandig maar de eerste 10 ronden kan ik niet anders. Dan gaat het langzaam beter en lukt het om wat naar voren te gaan. Als ik na 17 ronden eindelijk een goede snelle bocht rijd, komt mijn standbeen in een scheur in het ijs, val ik en glij ik in de luchtkussens. Als ik weer sta is het peloton al 100 meter verder een weet ik dat het afgelopen is. Terwijl ik dat bedenk, komt het peloton alweer door de bocht en er schuift weer een rijder over het ijs. Na nog meer schuivers besluit de wedstrijdleiding pylonen te plaatsen om de bocht te vergroten zodat de diepe scheur in het ijs vermeden kan worden. Voor mij is het te laat maar ik denk achteraf dat het nog een hele opgave geweest zou zijn om de 45 ronden vol te maken. ( ronde tijden )

Foto: Foto Lodewijk

Vijfde Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Wednesday, November 8th, 2017

Veel minder moe of “onder invloed” dan de vorige keren sta ik aan de start met een grote groep rijders voor maar liefst 60 ronden. Het lukt me om meer voorin te rijden waardoor ik minder last heb van tempowisselingen of het spontaan ontstaan van gaten voor mij in het peloton. Wel heb ik na een ronde of 20 een kleine inzinking, maar gelukkig blijf ik gewoon in het peloton meerijden. Enkele rijders ontsnappen en krijgen een voorsprong. Als blijkt dat de ontsnapping een kans van slagen heeft, rijden er nog meer naar de kopgroep. Zo ontstaat er uiteindelijk een kopgroep van 10 rijders die uiteindelijk ook een ronde inhaalt op het peloton. Om nog in de punten te rijden moet ik dus bij de eerste 10 van het peloton eindigen, besef ik me als er word omgeroepen dat het peloton bij het rondebord op 11 moet afsprinten. het lukt me om naar voren in het peloton te komen en ook te blijven. Met het rondebord op 12 rijdt ik buitenom nog verder naar voren en rij uiteindelijk uit de bocht voor de laatste ronde als tweede het rechte stuk op naar de bel. In die honderd meter naar de bel word ik aan alle kanten ingehaald. Ook de laatste ronde lukt het me niet meer om te versnellen en als 20st (30ste totaal) ga ik over de finish na 50 ronden. ( ronde tijden )

Vierde Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Tuesday, October 31st, 2017

Na een weekend schaats clinic had ik zondagavond nog tijd en zin om een marathon over 40 ronden te schaatsen. Het totaal van 50 rijders was wat minder dan de vorige keer en daardoor werd er misschien iets minder chaotisch gereden. Voor mijn gevoel lag de snelheid hoog en ik reed de hele tijd achterin mee. Dat gevoel had waarschijnlijk te maken met de training die nog in mijn benen zaten. Met 15 ronden te gaan was ik de aansluiting met het peloton kwijt en had een gat van 30 meter. Het “jojo effect” achterin het peloton was een extra bijdrage daaraan denk ik. Gelukkig kon ik toch weer terug rijden naar mijn plek achterin het peloton. Tot de finish bleef ik daar achterin met veel moeite, en ver buiten de punten finishte ik als 38ste. Toch was ik niet ontevreden, het was een goede afsluiting van een intensief weekend. (ronde tijden)

Schaats clinic Leeuwarden 2017

Monday, October 30th, 2017

Twee jaar geleden kwam ik erachter hoe leuk het kan zijn om te schaatsen op prachtig ijs en instructie te krijgen van ex-topschaats(t)ers in Inzell. Een weekend instructie van ex-topschaats(t)ers op het ijs van de 11Stedenhal in Leeuwarden, georganiseerd voor en door de toerschaats(t)ers van SC Gouda, leek me dan ook geweldig. Een stuk dichterbij dan Inzell, dus ‘s ochtends vertrokken om nog voor het middaguur op het ijs te staan. Het ijs voelde en gleed geweldig en ik was blij dat ik van te voren nog mijn schaatsen had geslepen. De eerste ex-topschaatster die de instructie voor mijn groepje verzorgde was Foske Tamar van der Wal. Met duidelijk opdrachten en heel visuele instructies voelde ik de afzet en strekking gelijk verbeteren. Na de training was het tijd om naar het Hotel, op loopafstand, te gaan en vroeg te eten, zodat we de 2de KPN Marathon van dit seizoen konden zien. Die niet geheel toevallig ‘s avonds plaatsvond in de 11Stedenhal. Erg leuk om de Dames en Heren op topsnelheid over het ijs te zien vliegen. Respect voor degene die ‘s middags nog het NK afstanden reden en de volgende dag ook weer deelnamen. Ondanks de vermoeidheid na een technische training en het aanmoedigen van clubgenoten bij de Marathon, bleef iedereen wat langer in de bar van het hotel hangen, de klok ging die nacht tenslotte een uurtje terug. De volgende dag stond iedereen dan ook volledig uitgerust rond elf uur klaar voor de volgende trainingen. Allereerst was het ex-top-schaatser Alexander van Hasselt die ons probeerde zijn ideeën over te brengen. Een tip over het naar beneden drukken van de rechter schouder in de bocht hielp mij verrassend goed. Na een ijs-dweil en lunch pauze kregen we tot slot nog een andere ex-top-schaatster voor de groep, Linda Bouwens. Haar nadruk op de heup beweging maakte het plaatje van de twee eerdere trainingen compleet. Ondanks de vermoeidheid die ik toch wel in mijn benen begon te voelen, lukte het om ook de laatste instructies toe te passen, waardoor ik het gevoel had over het ijs te vliegen, net als het weekend, dat was ook voorbij gevlogen.

Derde Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Thursday, October 19th, 2017

‘s Middags was het nog een graad of 20 en had ik een BYOD (Bring Our Own Dram) bijeenkomst. Het ijs is dus vreselijk zacht en ik erg ontspannen. Samen met 52 andere rijders begin ik aan de wedstrijd over 40 ronden. De omstandigheden eisen z’n tol, na 20 ronden zit ik er volledig doorheen. Mijn benen lopen vol, een gevoel dat ik niet vaak hebt. Ik moet heel veel moeite doen om niet uit het peloton te geraken. Lange slagen zijn op het rechte eind en in de bocht niet effectief door het stroeve zachte ijs, kort en voorwaarts is de manier om geen snelheid te verliezen. Die manier van schaatsen kost me tegenwoordig veel meer moeite merk ik. Gelukkig lukt het me om uiteindelijk nog in het peloton te finishen. Helemaal achteraan op een 32ste plek want sprinten, dat ging helemaal niet meer. (ronde tijden)

Tweede Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Monday, October 9th, 2017

Met weinig ambitie sta ik aan de start van de twee trainings marathon. ‘s Ochtends rende ik een 10 kilometer die ik natuurlijk nog in mijn benen voel zitten. Het is een groot C2 peloton, 67 rijders waaronder een groot aantal dames. Het lukt me om achter in het peloton zonder al te veel moeite bij te blijven. Het peloton heeft anders dan vorige week een vrij constant tempo en ook dat helpt. Door de grote groep gaan we vaak 3 rijen dik door de bocht en op het rechte eind moet je af en toe echt helemaal om het peloton heen om niet helemaal als laatste te rijden. Uiteindelijk zijn er drie schaatsers ontsnapt aan het peloton maar hun voorsprong is niet genoeg om het peloton eerder te laten afsprinten. 6 ronden voor de bel probeer ik meer voorin te gaan rijden en dat lukt. Met nog 2 ronden op het bord wordt duidelijk dat het een echte een massasprint gaat worden voor het peloton. Met mijn laatste krachten rij ik nog enkele plaatsen naar voren voordat de bel gaat. Het peloton blijkt inmiddels in tweeën gevallen, maar door mijn inspanning zit ik wel bij het eerste gedeelte. Ik heb echter niets meer over om nog plaatsen te winnen alhoewel er ondanks de drukte wel ruimte voor is. Als 28ste kom ik over de finish. ( ronde tijden )

Eerste Zondagavond Marathon Seizoen 2017/2018

Monday, October 2nd, 2017

Gelukkig kon er vooraf aan de wedstrijd nog geschaatst worden, want dit was mijn eerste ijs dit seizoen. Tijdens het inrijden was het ijs wel erg stroef en koste elke afzet veel kracht. Gelukkig werd er goed gedweild en de extra rondjes vlak voor de start gingen een stuk makkelijker op de gedweilde baan. Bij de start stonden niet alleen de oude bekende klaar ook was er een grote groep jongeren (m/v) die zich klaar maakten voor 30 ronden. Vanaf het begin kon ik voorin meerijden en na de versnelling van de tussensprint zat ik daar nog steeds. Wel moest ik even wennen aan het enthousiasme van de wat minder ervaren marathon rijders die weinig constant reden en van “hot naar her” bewogen. Na wat ontsnappingen ontstond er uiteindelijk een kopgroep van 5 rijders. 8 ronden voor het einde wordt duidelijk dat het peloton gaat afsprinten bij het bord op 6. Onmiddellijk gaat het tempo omhoog en ik heb het gevoel een sprint van 2 ronden te rijden voor de bel gaat. Het lukt me om dan nog te versnellen en zelfs in het midden van de laatste bocht mijn positie te behouden en kom als 12de over de finish. Zo eindig ik als 17de in de daguitslag. (ronde tijden).