Archive for the ‘Schaatsen’ Category

Baankampioenschappen Marathon 2022/23

Monday, March 20th, 2023

Als afsluiting van het schaatsseizoen heb ik besloten om mee te doen met het baankampioenschap masters marathon over vijftig ronden. Ik verwacht niet hoog te eindigen, maar omdat er slechts vijftien masters meerijden eindig ik in ieder geval in de top vijftien. De eerste tien ronden wordt er aardig door gereden, maar als twee snelle rijders ontsnappen en zich daar nog twee andere aan toevoegen, komt het kleine peloton een beetje tot rust en laten we langzaam maar zeker ons een ronde inhalen. Als er wordt gebeld voor de tussensprint rij ik op de derde plek. Ik ben echter niet van plan om te gaan sprinten en wordt dus de laatste meters ingehaald zodat ik buiten de prijzen val. Als er wederom een ontsnappings-poging lukt van de snelste master aanwezig, voel ik dat mijn benen de tien kilometer hardlopen van gisteren niet vergeten zijn. Ik rij nog wel actief mee in het peloton en één ronde voor de bel die aangeeft dat het peloton zeven ronden eerder mag finishen zit ik achterin. Vlak voor de laatste ronde rij ik buitenom het peloton heen en ga als tweede de één na laatste bocht in. Maar dan blijkt dat mijn energie echt op is, ik word aan alle kanten voorbij gereden en wordt uiteindelijk 12de.

Veertiende Zondagavond Marathon 2022/2023 

Monday, February 20th, 2023

De finale van de zondagavond marathoncompetitie staat vanavond op het programma. Alhoewel ik op de vijfde plek in het klassement sta en daar al heel tevreden mee ben., is er een mogelijkheid om nog hoger te eindigen, ik sta maar één punt achter nummer vier en ook nummer drie is nit ver weg. Ik zou er voor kunnen kiezen om in het peloton te rijden en de nummer die vier in de gaten te houden. Maar ik kies er voor om actief deel te nemen voorin en probeer aan het peloton te ontsnappen. Tot vlak voor het einde lukt dat niet ondanks verwoede pogingen. Dan lukt het de nummer vier wel om meer dan honderd meter op het peloton vooruit te rijden. Ik heb niet meer de kracht om daar iets aan te doen. Mijn eindsprint is ook niet best en zo eindig ik als 20ste deze avond en blijf ik 5de in het eindklassement. Wederom lekker en actief gereden maar zonder resultaat.

Dertiende Zondagavond Marathon 2022/2023 

Monday, February 13th, 2023

Bij de start van deze wedstrijd over 45 ronden kom ik er achter dat als ik voorin in het peloton over de eindstreep kom ik een plaatsje kan opschuiven in het klassement. Degene die direct boven mij staat is namelijk niet aanwezig en zal dus zeker geen punten scoren. Alhoewel het verstandig zou zijn om gewoon in het peloton mee te rijden en te wachten op de eindsprint, rij ik vanaf het begin voorin mee en doe samen met anderen herhaalde pogingen om uit het peloton weg te komen en zou een ronde voorsprong te krijgen. Onder andere samen met twee andere “oude masters” rij ik enkele ronden bijna honderd meter voor het peloton maar we worden terug gehaald. Het is lukt me dus te ontsnappen aan het peloton maar vijf andere rijders is het wel gelukt. Als peloton krijgen we dan ook de bel voor de laatste ronde bij het rondebord op zes. Mijn vele acties voorin het peloton blijken echter zijn tol te hebben geëist en het lukt mee niet om serieus mee te sprinten. Ik probeer het nog wel om de laatste bocht buitenom naar voren te rijden maar ik blijf achterin het peloton en kom als 20ste over streep. Het levert me 1 punt op voor het klassement en omdat er iemand die achter mij stond in het klassement wel voorin eindigt zak ik een plaats in het klassement. Dit terwijl het er vooraf nog op leek dat ik een plaats kon stijgen. Toch ga ik met een goed gevoel naar huis want zo actief deelnemen aan de wedstrijd is toch wel heel erg leuk.

Twaalfde Zondagavond Marathon 2022/2023 

Monday, February 6th, 2023
Foto: Janneke De Kruijf-van Oort

Enkele dagen alweer terug in Nederland maar met een 5 daagse wintersport nog in de benen sta ik aan de start voor een C2 marathon wedstrijd over 40 ronden. Het ijs is goed en snel, kortom ontsnappen is moeilijk, er worden wel enkele pogingen gedaan en ik kan voorin meedoen. Ik kan zelfs een heel even met een groepje het peloton achter me laten maar het gat wordt snel dicht gereden. Natuurlijk lukt het de nummer één van het klassement ook deze marathon weer om uiteindelijk in z’n eentje een ronde uit te lopen. Ondertussen blijf ik voorin mee rijden en rij enkele malen op kop maar weet wijselijk die snel weer af te geven, anders dan vorige keren wordt er aardig kop over genomen en blijft het peloton doorrijden. Als de scheidsrechter beslist dat bij het rondebord op vier afgesprint gaat worden ben ik er helemaal klaar voor. Als de bel gaat zit ik goed voorin en kijk om me heen wie er in de buurt rijden. Ik zie degene die een plaats boven mij in het klassement staat met slechts 1 punt voorsprong, voor mij rijden. Het lukt me om er tot de laatste 100 meter achter te blijven. Aan de buitenkant er omheen is de enige manier om eerder over de finish te komen. Maar terwijl we andere rijders inhalen lukt het me net niet om eerder over de finish te komen. In de dag uitslag ben ik 9de en in het klassement schuif ik 1 plaats omhoog maar nu met 2 punten achter nummer 3.

6-Banentoernooi Utrecht Masters 2022/2023 #2

Monday, January 23rd, 2023

De tweede keer dit seizoen als gast rijder bij het 6-Banentoernooi Masters in Utrecht aan de start voor een wedstrijd over 70 ronden. Er zijn maar weinig deelnemers en de gene die er zijn zijn vooral snelle rijders. Ik vrees het ergste en inderdaad vanaf de start rijden we in een lang lint achter elkaar. Ik kan achterin het Peloton mee rijden, maar iedere keer als er een groepje probeert te ontsnappen ben ik daar zeker niet bij. Uiteindelijk ontsnapt er een grote groep rijders an het peloton en al snel wordt duidelijk dat ik niet bij het peloton hoor maar bij de achterblijvers, het peloton is immer kleiner dan de ontsnapte groep. Als ik wordt gedubbeld is het mij volkomen onduidelijk op welke positie is rij. Twintig ronden voor de finish valt de groep wederom uiteen en rij ik uiteindelijk alleen mijn laatste rondjes, dat zijn er niet veel meer want ik begrijp ik dat met het rondebord op dertien moet afsprinten zodat de tien rijders van het peloton hun wedstrijd kunnen afmaken. Er klinkt een bel en ik rij mijn laatste ronde met een goed gevoel, ik heb bijna 60 ronden goed mee gereden met het 6-Banentoernooi. Achteraf blijkt dat ik 14de ben geworden, een geweldig resultaat.

Elfde Zondagavond Marathon 2022/2023 

Monday, January 16th, 2023
Foto: Janneke De Kruijf-van Oort

Een rustig weekend zonder andere sporten, mede dankzij de regen, is waarschijnlijk een betere voorbereiding voor een marathon over 55 ronden dan het intensive weekend dat ik voor de vorige marathon had. Het ijs is ook een stuk beter en glijdt aardig. Het lukt me ook nu om voorin in het peloton te rijden. Maar ik heb duidelijk meer energie en snelheid, waardoor ik aan ontsnapping kan deelnemen of zelf voorop het peloton naar een kopgroepje te rijden. Als een clubgenoot samen met een andere rijder 100 meter voorsprong heeft rij ik samen als tweede rustig achter nummer een van het peloton die het ook prima vind dat de twee een ronde kunnen pakken. Het lukt ze inderdaad. Ik probeer nog een keer weg te rijden, maar niemand volgt en ik weet, alleen ga ik het nooit redden. Als daarna nog twee rijders een ronde pakken wordt het duidelijk dat het peloton eerder moet af-sprinten. Maar wanneer? bij ronde 11 wordt het duidelijk: bij het rondenbord op 8 gaat de bel voor het peloton. Ik moet me nog haasten om een positie te vinden voor d eindsprint. De 100 meter voor de bel rij ik achter enkele andere rijders buitenom helemaal naar voren, ga goed door de bocht maar op het rechte stuk daarna rij ik nog steeds aan de buitenkant van het sprintende peloton. De laatste bocht wordt ik dan ook binnendoor ingehaald maar gelukkig kan ik de laatste 100 meter weer enkele plaatsen terug pakken. Ik eindig uiteindelijk als negende, 1 plaats achter de rijder die samen met mij op de gedeeld vierde plaats in het algemeen klassement stond. Tijdens de hele wedstrijd verdacht ik die rijder er al van dat ie bezig was zijn klassement positie te houden of te verbeteren. Dat is ‘m dus gelukt, ik sta nu vijfde met één punt verschil. Volgende keer ook maar eens wat meer opletten wie er van het algemeen klassement waar rijd en wat doet in plaats van onzinnig kopwerk te doen.

Tiende Zondagavond Marathon 2022/2023

Tuesday, January 10th, 2023

Na twee keer een 5 kilometer loopje in twee dagen waaruit bleek dat ik aardig was hersteld van een hevige verkoudheid die inderdaad geen corona bleek, sta ik aan de start van de eerste marathon in het nieuwe jaar. Het valt me alles mee hoe ik voorin in het peloton kan mee draaien. Wel blijkt dat het voor het peloton moeilijk is om een constant tempo te houden, als er iemand op kop flink doorrijdt en na een ronde de kop overgeeft, neemt meestal niemand het initiatief om dan in dat tempo door te rijden. Het lukt dan ook enkele rijders om op voorsprong te komen of een ronde in te halen. Als ik aan de eindsprint met het peloton begin voel ik gelijk dat niet alleen een sportief weekend was maar ook zwaar ijs, ik kom als achttiende over de finish.

Clubkampioenschappen S.C. Gouda 2023

Sunday, January 8th, 2023
Yes! een PR op de 1500
(Foto Bert Kool)

Na een 2 jaar weer een Cub Kampioenschap. Dat ik een 500 en 1500 reed was net zo lang geleden dus ik was benieuwd hoe dat zou gaan. Aan de start van de 500 sta ik naast degene in de master categorie die ik graag zou verslaan. De start gaat goed, maar al snel wordt ik ingehaald en ik lig al tienden achter na honderd meter. Na de buitenbocht heb ik op het rechte stuk iets om naar toe te rijden en het lukt me om de laatste 200 meter het gat niet groter te laten worden. Gelukkig weer eens een 500 onder de 47 seconden. Het aantal deelnemers aan de club kampioenschappen lijkt minder dan anders en al snel moet ik de 1500 meter rijden. Dat beperkte aantal deelnemers heeft overigens ook invloed op het aantal mensen langs de kant van de baan. Iedere deelnemer neemt immers z’n eigen publiek mee. Nu rijd ik tegen een junior die me in de kleedkamer vertelde dat z’n laatste ronde meestal z’n snelste is. En inderdaad ik rij de hele 1500 voorop en door mijn snellere eerste ronden lukt het mijn tegenstander niet me nog de laatste ronde voorbij te rijden. Als ik over de finish kom en mijn tijd zie ben ik heel tevreden, het blikt een “masters” persoonlijk record. Tijden dus niet zo snel gereden. Voor de team-sprint had ik me niet ingeschreven, maar omdat er een team om een rijder verlegen zit, word ik gevraagd om toch mee te doen. Het is weer geweldig leuk, we zijn een team van een 1 Pupil, 2 Junioren en een 1 Master. En ik ben duidelijk de Master, een van de Junioren vraagt: “Wat was UW tijd op 1500 meter?”. Op mijn antwoord zegt hij “oh, dan kunt U beter als 3de rijden”. Tja als Master wordt je met “U” aangesproken. Bij de start verbazen we ons alle drie als we achter de pupil starten hoe snel die pupil de eerste 50 meter aflegt, we moeten alle zeilen bijzetten. We winnen van onze directe tegenstander maar in het klassement eindigen we niet hoog. Dat doet er natuurlijk niet toe, het plezier van iedereen tijdens de team-spint is wat telt. Dat plezier zet zich tot slot voort in het KNSB Café van de Vechtsebanen waar met een drankje “van de club” de prijsuitreiking plaats vind.

Negende Zondagavond Marathon 2022/2023

Monday, December 12th, 2022
Foto: Janneke De Kruijf-van Oort

Net als de vorige keer, snel ijs en de vaste fotograaf langs de kant. De eerste tien ronden van de veertig gaan hard, er worden veel pogingen gedaan om aan het peloton te ontkomen. Ik doe soms mee met zo’n poging maar ook rij ik af en toe een gat dicht naar enkele ontsnapte rijders, iedere neem ik gelijk het hele peloton mee. Om te voorkomen dat ik net als de vorige keer helemaal niets meer overheb voor de eindsprint maak ik ook af en toe de keuze om gewoon een paar rondjes midden in het peloton mee te rijden. Daar zijn de tempo wisselingen een stuk minder merkbaar terwijl er wel stevig wordt doorgereden. Tijdens de premie sprint zorg ik wel dit ik weer voorin rij, de kans dat groepje probeert weg te komen na de tussen sprint is altijd groot. Maar ik die poging mislukt. Met nog iets meer dan tien ronden te gaan lukt het 1 rijder om te ontsnappen en heeft al snel honderd meter voorsprong. Het peloton probeert nog wel om er naar toe te rijden maar het lukt de eenling toch om zijn voorsprong naar tweehonderd meter te vergroten. Vlak voor de eindsprint ben ik even de war, moeten we nu nog drie of twee ronden? Dan hoor ik de bel voor de rijder die tweehonderdvijftig meter voor rijdt, nog anderhalve ronde dus. Op dat moment zit ik opgesloten in het peloton maar gelukkig lukt het me om de bocht voor de bel buitenom naar voren te rijden. Ik kan het tempo behouden maar moet ook de een na laatste bocht buitenom waardoor ik op dezelfde positie blijf. Spannend want we gaan drie rijden dik door de bocht en de kans dat er iemand valt neemt toe. Ik hoor wat schaatsen elkaar raken maar iedereen blijft staan. De laatste honderd meter kan ik nog twee plekken opschuiven omdat ik de laatste bocht wederom buiten om rij met het zelfde tempo en dus het recht stuk start met een hogere snelheid. Uiteindelijk kom ik als 7de over de finish.

Achtste Zondagavond Marathon 2022/2023

Monday, December 5th, 2022

Een stuk kouder dan de vorige keren, dus hard en snel ijs. Bij de vorige categorieën bleek al dat wegrijden uit het peloton op dat ijs moeilijk is. En ook in onze C2 wedstrijd over 40 ronden is het moeilijk weg komen. Ik rij voorin mee en probeer af en toe mee te rijden als er rijders weg proberen te komen. Het lukt met niet, maar een groepje van vier rijders wel. Ze hebben bijna 200 meter voorsprong als er een ander groepje van vier rijders op weg gaat om de aansluiting te vinden. Samen met mijn clubgenoten probeer ik ook mee te gaan, we zijn echter te laat en het lukt niet om bij de vier achtervolgers te komen. Als het peloton weer bij ons is laat het peloton het afweten, we blijven op kop rijden en als ik me laat afzakken mag ik er op de vierde plek alweer tussen, dat schiet dus niet op. De vier zijn ondertussen bij de kop aangekomen en omdat er iemand is het niet volhoud hebben uiteindelijk zeven rijders een halve ronde voorsprong als de bel gaat. Ik heb denk ik iets te veel op kop en voorin gereden om een goede sprint te rijden en wordt 16de.