Archive for the ‘Running’ Category

Goudasfaltloop 2023 Najaar

Monday, October 16th, 2023

Het is weer even geleden dat ik een Goudasfaltloop deed. 10 Km door de polder ten zuiden van Gouda, met een de start en finish op het terrein van Goudasfalt. De relaxte sfeer is gelukkig gebleven en de aftel start 10..9..8.. is een mooie traditie die nog steeds in leven is. Ondanks dat ik ‘s avond nog ga schaatsen ga ik van start met de gedachte een constante 10K te lopen. Na twee en een halve kilometer heb ik even het gevoel dat ik op de helft ben, de laatste tijd loop ik allen nog vijf kilometers en dan zou dat inderdaad correct zijn. Maar nu ben ik pas op de helft van de helft. Toch weet ik rond de 4:30 per kilometer te bijven lopen. Bij het keerpunt op 5 kilometer besluit ik iets rustiger aan te doen want met dit tempo loop ik me helemaal leeg. Het lukt met rond de 4:40 te blijven en kom uiteindelijk, na de altijd tegenvallende klim omhoog, in een tijd van 46:09 over de finish. Heerlijk gelopen, regen, zon en een regenboog kortom een mooie zondagochtend.

Zomeravondcup 2023: 1e 10 Km 

Tuesday, April 25th, 2023

De Reeuwijkse plassenloop ging dit jaar onder de 46 minuten, dat schept verwachtingen voor de deze eerste 10 kilometer van de Zomeravondcup. Het weer is aardig goed, niet te warm een weinig wind. Het eerste rondje op de atletiekbaan gaat lekker en natuurlijk weer iets te snel. Gelukkig blijkt dat ik daarna tot 6 kilometer rond de 4:30 per kilometer kan blijven lopen. Bij kilometer zeven blijkt echter dat in het open veld de wind toch een factor is, ik vind zoals altijd goed ademen moeilijk als de wind schuin van voren komt. En alhoewel dit jaar het parkour anders is dan andere jaren en ik het idee heb dat ik “er al bijna ben” lukt het me niet om weer terug te gaan naar 4:30 per kilometer maar gelukkig wel om 4:40 vol te houden. Uiteindelijk kom ik officieel met 45:46 over de finish, slechts 8 seconden langzamer dan mijn vorige 10 Km en de eerste 5 kilometer met een goed gevoel gelopen.

Reeuwijkse Plassenloop 2023

Saturday, March 18th, 2023

Weinig wind en een aangename loop temperatuur voel ik als ik mijn trainigs-broek en vest uit doe voor de start. Ik heb mijn laatste 10 Kilometer in September 2022 gelopen en vooral liep 5 kilometers de laatste tijd. Kortom ik ben benieuwd hoe het gaat en heb alvast besloten niets te forceren. De eerste kilometer moet ik aardig slalommen om de wat langzamere renners heen. Zoals gewoonlijk leidt dat tot een iets te snelle eerste kilometer tijd van 4:19 dit keer. De volgende kilometers doe ik iets rustiger aan en maak me niet druk dat ik langs de plas alleen loop, de wind is geen factor dit keer. Na 5 kilometer zit ik nog steeds rond de 4:35 per kilometer en berust me in het feit dat het vanaf nu wel steeds langzamer zal gaan. Maar juist door de ontspanning in mijn ademhaling en passen blijf ik op hetzelfde tempo lopen. Andere renners komen zichzelf wel tegen en ik kan enkele inhalen. Als ik de laatste kilometer een paar lopers achter mij voel versnellen, laat ik ze me voorbij lopen zonder aan te haken voor een eindsprint. Op de klok boven de finish zie ik iets met 45 minuten staan en als ik over de finish kom blijk ik 45:38 gelopen te hebben. Een geweldige tijd die ik deze zomer niet zomaar weer zal halen. Een groen detail van deze 69 Plassenloop, de herinneringsmedaille is milieuvriendelijk, hopelijk volgen meer organisaties dit alternatief.

Nieuwjaarsloop RZVG

Monday, January 9th, 2023

Op oudjaarsdag heb ik door een hevige verkoudheid de oliebollen-loop gemist. Gelukkig is er nog een loop met oliebollen: de nieuwjaars-loop van Roei- en Zeilvereniging Gouda. Een loop van 5 Km om de ‘s-Gravenbroek plas. Met natuurlijk de start en finish bij het clubgebouw van de RZVG. Door de ontspannen manier van organiseren door “Go Sportief”, is onder andere de start zonder stress maar natuurlijk wel met hardop aftellen. Toch vergis ik me in hoe ontspannen de rest van de deelnemers lopen. Ik loop de eerste kilometer gewoon ergens in het midden mee, maar de eerste kilometer gaat in 4:20 en de tweede in 4:30. Te snel ik bedenk dat ik ‘s avonds nog een marathon wil schaatsen. Ik doe iets rustiger aan, geniet van het prachtige weer en parcours langs de plas maar kom toch nog in 23:18 over de finish. Terwijl ik de dag ervoor de 5 Km Parkrun nog in 23:50 liep. Vanavond zal blijken of het teveel van het goede was.

Goudse Singelloop 2022 Zondag Editie

Sunday, September 11th, 2022

Na de prima 10Km van zaterdag avond heb ik weinig verwachting van de deze tweede 10Km in minder dan 24 uur. Toch gaat de eerste 3 kilometer gewoon lekker en zit ik rond de 4:30 per kilometer. Dan blijkt echter dat ik te snel van start ben gegaan, mijn tijden gaan naar 4:50 per kilometer en soms nog langzamer, ook de temperatuur die en stuk hoger is dan de dag ervoor werkt niet mee. Kapot kom ik over de finish. De laatste kilometer heb ik, met succes, kunnen voorkomen dat het tempo helemaal zou instorten maar dat koste veel energie. 47:17 als eindtijd stelt alleen wat voor als je erbij bedenkt dat ik de dag daarvoor ook al een 10 Km liep.

Goudse Singelloop 2022 Zaterdag Editie

Saturday, September 10th, 2022

Ooit schreef ik me in voor een Goudse singelloop die om door de corona maatregelen over twee dagen werd verdeelt. Door de onzekerheid over het wel of niet doorgaan schreef ik me ook nog eens in voor beide dagen. Nu het zover is en ik dus twee start bewijzen heb, een voor de zaterdag en een voor de zondag, besluit ik ze alle twee te doen, twee keer 10K in minder dan 24 uur. Het parkour is anders dan andere jaren, twee ronden in plaats van drie. Dit betekend dat ik ook maar twee keer vlak langs thuis loop waar ik altijd wordt aangemoedigd door de hele buurt. Ook is er een groot gedeelte buiten de singels waardoor het concept singelloop wel een beetje is verwaterd. Gelukkig is de belangstelling en dus de aanmoedigingen langs het parcours niet verdwenen. Het lukte om een constant tempo van rond de 4:30 per kilometer te lopen en kom dan uiteindelijk uit op 45:01, een prima tijd.

Zomeravondcup 2022: 4e 10 Km 

Thursday, June 9th, 2022

Prachtig weer voor de laatste 10K van de zomeravondcup. Het rondje op de atletiek baan gaat lekker en de eerste 2 kilometer zit ik ruim onder de 4:30 per kilometer. Maar daarna lukt het me tot het 5 kilometer punt alleen nog om onder de 4:40 per kilometer te blijven. Ik voel het verval intreden en de lange laatste stukken van het parcours lijken langer dan de vorige keer. Uiteindelijk ben ik “maar” 30 seconden langzamer dan de vorige 10K en gelukkig veel sneller dan de teleurstellende nummer 2.

Zomeravondcup 2022: 3e 10 Km 

Thursday, May 26th, 2022

Na de zware 10K van vorige keer, ben ik nu iets beter voorbereid en heb wat minder kilometers gefietst de afgelopen week. Het lukt me om de eerste kilometer niet te hard, maar wel snel te lopen. Het waait aardig maar gelukkig weet ik op het juiste moment achter iemand uit de wind maar in mijn tempo te lopen. Tot kilometer zeven blijf ik rond de 4:30 min/km maar dan slaat toch de vermoeidheid toe en zie ik de lopers voor mij langzaam maar zeker verder weg. Het lukt me om nog iets te versnellen, maar de laatste kilometer betaal ik dat terug. Toch een tevreden gevoel, 46:13 is bijna 3 minuten sneller dan vorige keer.

Zomeravondcup 2022: 2e 10 Km 

Friday, May 13th, 2022

Voor de start van deze tweede zomeravondcup heb ik al het gevoel dat ik niet optimaal ben. En als een “Self-Fulfilling Prophecy” gaat het al na 2 kilometer mis. Mijn kilometer tussentijden stijgen langzaam maar zeker boven de 4:50 min/km terwijl ik het gevoel heb dat ik zo hard mogelijk ga. De laatste kilometers moet ik de neiging bedwingen om te gaan lopen, zo niet lekker voelt het. Ik sleep me er doorheen en kom uiteindelijk in 49:02 over de streep, “slechts” een minuut langzamer dan de vorige keer. Voor de volgende 10K de dagen er voor op tijd naar bed en niet te veel fietsen neem ik me voor.

Koningsloop 8K Moordrecht 2022

Sunday, May 1st, 2022

Koningsdag, een vrije dag midden in de week met een kans om in de ochtend in Moordrecht 8 kilometer te rennen. Net als eerdere jaren lopen we met de hele groep lopers van de inschrijftafel naar het startpunt, dit keer best een flinke wandeling. Na het aftel-start-schot begin ik aan de eerste heen-en-weer parcours van vier kilometer. Tijdens het lopen heb ik in het begin nog wel even tijd om om me heen te kijken en zie het nieuwe Gouda West. De eerste vijf kilometer loop ik onder de 4:30 min/km wat me doet beseffen dat de wekelijkse vijf kilometer parkrun die ik tegenwoordig loop, ook sneller kan. Omdat ik de laatste drie kilometer iets langzamer loop wordt ik weer ingehaald door renners die ik eerste inhaalde. Ondanks dat ik niet kan aanhaken, helpt het me om het huidige tempo aan te houden en ik kom in 36:18 over de finish. Met een veel beter gevoel dan de 10Km van vorige week.