Archive for the ‘Running’ Category

Reeuwijkse Plassenloop 2024

Sunday, March 17th, 2024

Het was al weer even geleden, een 10 kilometer, en na mijn val van afgelopen woensdag tijdens het schaatsen op mijn eerder geblesseerde knie zag ik er best wel tegenop. Gelukkig is het weer perfect en is er weinig wind. Ik ga opzettelijk rusting van start en het lukt me om na de eerste kilometer iets harder te gaan, 4:40/km lukt me tot kilometer 6. Dan wordt het moeilijk om dat tempo te houden. Vlak voor de laatste kilometer voel ik toch iets in mijn knie en ik zak er zelf een keer bijna doorheen. Gelijk ga ik rustiger lopen en kom een minuut later dan vorig jaar over de finish in 48:24. Toch heb ik er een goed gevoel over, ik kon de de signalen van mijn lichaam volgen en er op reageren zonder al te veel tijd te verliezen.

Nieuwjaarsloop RZVG 2024

Monday, January 8th, 2024

Vorig jaar erg leuk om te lopen en nu ondanks een straffe wind en eindelijk wat lagere temperaturen, is het droog en zelfs zonnig, heb ik er zin in. Meer deelnemers dan vorig jaar en zelfs enkele bekenden. Vlak voor de “Go Sportief” aftel-start verlaten we het warme clubhuis van de Roei en Zeil vereniging voor een 5 kilometer om de ‘s -Gravenbroekse Plas. Pas als we na 2 kilometer mee wind krijgen ben ik eindelijk warm, toch lukt het me de eerste vier kilometer gewoon rond de 4:30/km te blijven lopen. De laatste kilometer ga ik iets langzamer mede doordat er op een smal pad wel erg veel wandelaars lopen niet niet makkelijk opzij kunnen om mij door te laten. Met een tijd van 23:05 ben ik tevreden, alhoewel die laatste kilometer iets sneller had gekund en ik misschien onder de 23:00 was geëindigd. Na afloop zijn er oliebollen en ik besluit dit jaar niet één maar twee oliebollen te eten, dit keer één en één aan het eind van het jaar bij de oliebollen loop.

Oliebollenloop 2023

Sunday, December 31st, 2023

Één oliebol per jaar eet ik en dat is direct na de 10 kilometer van de Avantri Oliebollenloop in Schoonhoven. Met een grote groep staan we aan de start. Ik moet de eerste kilometer om veel mensen heenlopen en stap zelf een keer in een plas water waardoor mijn linkerschoen aan de bovenkant nat wordt. Uiteindelijk kom ik achter iemand te lopen waar ik een tempo van ongeveer 4:35/km kan lopen. Maar al snel blijkt de sterke tegen wind een remmende factor. Doordat de weg tijdens kilometer drie een karrenspoor is met aan twee kanten een smalle asfalt stook, kan ik niet uit de wind achter iemand lopen en zakt mijn kilometertijd naar 4:50/km. Vanaf kilometer vier komt de zon tussen de wolken door en wordt het aangenaam lopen, mijn tijden gaan weer naar 4:40/km maar bij kilometer zeven merk ik dat ik de laatste kilometers langs de Vlist moet strijden om onder de 4:50/km te blijven. Het lukt niet echt en kom over de finish in 47:37, dat had iets beter gekund. De oliebol zonder poedersuiker smaakt er niet minder om.

Goudasfaltloop 2023 Najaar

Monday, October 16th, 2023

Het is weer even geleden dat ik een Goudasfaltloop deed. 10 Km door de polder ten zuiden van Gouda, met een de start en finish op het terrein van Goudasfalt. De relaxte sfeer is gelukkig gebleven en de aftel start 10..9..8.. is een mooie traditie die nog steeds in leven is. Ondanks dat ik ‘s avond nog ga schaatsen ga ik van start met de gedachte een constante 10K te lopen. Na twee en een halve kilometer heb ik even het gevoel dat ik op de helft ben, de laatste tijd loop ik allen nog vijf kilometers en dan zou dat inderdaad correct zijn. Maar nu ben ik pas op de helft van de helft. Toch weet ik rond de 4:30 per kilometer te bijven lopen. Bij het keerpunt op 5 kilometer besluit ik iets rustiger aan te doen want met dit tempo loop ik me helemaal leeg. Het lukt met rond de 4:40 te blijven en kom uiteindelijk, na de altijd tegenvallende klim omhoog, in een tijd van 46:09 over de finish. Heerlijk gelopen, regen, zon en een regenboog kortom een mooie zondagochtend.

Zomeravondcup 2023: 1e 10 Km 

Tuesday, April 25th, 2023

De Reeuwijkse plassenloop ging dit jaar onder de 46 minuten, dat schept verwachtingen voor de deze eerste 10 kilometer van de Zomeravondcup. Het weer is aardig goed, niet te warm een weinig wind. Het eerste rondje op de atletiekbaan gaat lekker en natuurlijk weer iets te snel. Gelukkig blijkt dat ik daarna tot 6 kilometer rond de 4:30 per kilometer kan blijven lopen. Bij kilometer zeven blijkt echter dat in het open veld de wind toch een factor is, ik vind zoals altijd goed ademen moeilijk als de wind schuin van voren komt. En alhoewel dit jaar het parkour anders is dan andere jaren en ik het idee heb dat ik “er al bijna ben” lukt het me niet om weer terug te gaan naar 4:30 per kilometer maar gelukkig wel om 4:40 vol te houden. Uiteindelijk kom ik officieel met 45:46 over de finish, slechts 8 seconden langzamer dan mijn vorige 10 Km en de eerste 5 kilometer met een goed gevoel gelopen.

Reeuwijkse Plassenloop 2023

Saturday, March 18th, 2023

Weinig wind en een aangename loop temperatuur voel ik als ik mijn trainigs-broek en vest uit doe voor de start. Ik heb mijn laatste 10 Kilometer in September 2022 gelopen en vooral liep 5 kilometers de laatste tijd. Kortom ik ben benieuwd hoe het gaat en heb alvast besloten niets te forceren. De eerste kilometer moet ik aardig slalommen om de wat langzamere renners heen. Zoals gewoonlijk leidt dat tot een iets te snelle eerste kilometer tijd van 4:19 dit keer. De volgende kilometers doe ik iets rustiger aan en maak me niet druk dat ik langs de plas alleen loop, de wind is geen factor dit keer. Na 5 kilometer zit ik nog steeds rond de 4:35 per kilometer en berust me in het feit dat het vanaf nu wel steeds langzamer zal gaan. Maar juist door de ontspanning in mijn ademhaling en passen blijf ik op hetzelfde tempo lopen. Andere renners komen zichzelf wel tegen en ik kan enkele inhalen. Als ik de laatste kilometer een paar lopers achter mij voel versnellen, laat ik ze me voorbij lopen zonder aan te haken voor een eindsprint. Op de klok boven de finish zie ik iets met 45 minuten staan en als ik over de finish kom blijk ik 45:38 gelopen te hebben. Een geweldige tijd die ik deze zomer niet zomaar weer zal halen. Een groen detail van deze 69 Plassenloop, de herinneringsmedaille is milieuvriendelijk, hopelijk volgen meer organisaties dit alternatief.

Nieuwjaarsloop RZVG

Monday, January 9th, 2023

Op oudjaarsdag heb ik door een hevige verkoudheid de oliebollen-loop gemist. Gelukkig is er nog een loop met oliebollen: de nieuwjaars-loop van Roei- en Zeilvereniging Gouda. Een loop van 5 Km om de ‘s-Gravenbroek plas. Met natuurlijk de start en finish bij het clubgebouw van de RZVG. Door de ontspannen manier van organiseren door “Go Sportief”, is onder andere de start zonder stress maar natuurlijk wel met hardop aftellen. Toch vergis ik me in hoe ontspannen de rest van de deelnemers lopen. Ik loop de eerste kilometer gewoon ergens in het midden mee, maar de eerste kilometer gaat in 4:20 en de tweede in 4:30. Te snel ik bedenk dat ik ‘s avonds nog een marathon wil schaatsen. Ik doe iets rustiger aan, geniet van het prachtige weer en parcours langs de plas maar kom toch nog in 23:18 over de finish. Terwijl ik de dag ervoor de 5 Km Parkrun nog in 23:50 liep. Vanavond zal blijken of het teveel van het goede was.

Goudse Singelloop 2022 Zondag Editie

Sunday, September 11th, 2022

Na de prima 10Km van zaterdag avond heb ik weinig verwachting van de deze tweede 10Km in minder dan 24 uur. Toch gaat de eerste 3 kilometer gewoon lekker en zit ik rond de 4:30 per kilometer. Dan blijkt echter dat ik te snel van start ben gegaan, mijn tijden gaan naar 4:50 per kilometer en soms nog langzamer, ook de temperatuur die en stuk hoger is dan de dag ervoor werkt niet mee. Kapot kom ik over de finish. De laatste kilometer heb ik, met succes, kunnen voorkomen dat het tempo helemaal zou instorten maar dat koste veel energie. 47:17 als eindtijd stelt alleen wat voor als je erbij bedenkt dat ik de dag daarvoor ook al een 10 Km liep.

Goudse Singelloop 2022 Zaterdag Editie

Saturday, September 10th, 2022

Ooit schreef ik me in voor een Goudse singelloop die om door de corona maatregelen over twee dagen werd verdeelt. Door de onzekerheid over het wel of niet doorgaan schreef ik me ook nog eens in voor beide dagen. Nu het zover is en ik dus twee start bewijzen heb, een voor de zaterdag en een voor de zondag, besluit ik ze alle twee te doen, twee keer 10K in minder dan 24 uur. Het parkour is anders dan andere jaren, twee ronden in plaats van drie. Dit betekend dat ik ook maar twee keer vlak langs thuis loop waar ik altijd wordt aangemoedigd door de hele buurt. Ook is er een groot gedeelte buiten de singels waardoor het concept singelloop wel een beetje is verwaterd. Gelukkig is de belangstelling en dus de aanmoedigingen langs het parcours niet verdwenen. Het lukte om een constant tempo van rond de 4:30 per kilometer te lopen en kom dan uiteindelijk uit op 45:01, een prima tijd.

Zomeravondcup 2022: 4e 10 Km 

Thursday, June 9th, 2022

Prachtig weer voor de laatste 10K van de zomeravondcup. Het rondje op de atletiek baan gaat lekker en de eerste 2 kilometer zit ik ruim onder de 4:30 per kilometer. Maar daarna lukt het me tot het 5 kilometer punt alleen nog om onder de 4:40 per kilometer te blijven. Ik voel het verval intreden en de lange laatste stukken van het parcours lijken langer dan de vorige keer. Uiteindelijk ben ik “maar” 30 seconden langzamer dan de vorige 10K en gelukkig veel sneller dan de teleurstellende nummer 2.