Archive for the ‘Skeeleren’ Category

Clubkampioenschappen Skeeleren 2021

Wednesday, July 14th, 2021

Ook dit jaar gaan de clubkampioen-schappen skeeleren van S.C. gouda gewoon door. Omdat het evenement dit keer niet telkens uitgesteld hoeft te worden door het “slechte weer” vind alles plaats in het licht, voor mij een nieuwe ervaring. De laatste keer op skeelers was de vorige clubkampioenschappen dus ik maak me geen illusies en probeer in ieder geval voorzichtig te zijn. Tijdens de pupillen en junioren wedstrijden zie ik af en toe een val op het asfalt, knap hoe die jeugd weer opkrabbelt, maar ik wil dat graag vermijden. In mijn leeftijd categorie zijn drie deelnemers en gelukkig ontstaat er een gezonde competitie waarbij er geen risico’s genomen worden. Bij eerste onderdeel, de “one lap”, moet ik in de andere twee deelnemers mijn meerdere erkennen, hun ervaring met de snelheid in de bochten kan ik niet evenaren en ik kom als derde over streep. De punten koers over uiteindelijk 9 ronden is meer mijn ding en ik raak verwikkeld in een strijd om de meeste punten. Het resultaat is dat de nummers 1 en 2 waar ik bij hoor, evenveel punten hebben, maar omdat mijn tegenstander als eerste over de finish gaat, heeft hij gewonnen. Natuurlijk als afsluiter de “Goudse mijl”, ik weet mijn tijd van vorig jaar met 3 seconden te verbeteren en weet, volgend jaar moet dat weer lukken. Behalve het rijden van mijn wedstrijden is er genoeg tijd om de andere categorieën te zien rijden, plezier te zien hebben of juist super serieus bezig te zijn. “Deelnemen is belangrijker dan winnen” zou ik kunnen zeggen, maar volgend jaar wil ik wel hoger op het podium komen, hopelijk kan dan het indoor skeeleren in de winter ook weer doorgang vinden zodat ik in ieder geval de bochten kan trainen. Of is het misschien het materiaal, het viel me op dat alle snelle rijders een frame met drie in plaats van vier wielen hebben.

Clubkampioenschappen Skeeleren 2020

Thursday, October 15th, 2020

Vorig jaar stond ik aan de kant als toeschouwer bij de clubkampioen-schappen skeeleren 2019. Toen ik het deelnemers veld zag van mijn category masters (40+) dacht ik, ‘volgend jaar doe ik mee”. Ik skeeler bijna nooit maar het was duidelijk dat dat geen belemmering is om deel te nemen. Natuurlijk was de ongedwongen en gezellige sfeer zoals gewoon bij de meeste SC Gouda evenementen voor jong on oud de tweede factor die me dit jaar de skeelers deed onderbinden. Bij de start van de eerste wedstrijd, een 400 meter rondje, blijkt dat de andere masters (40+) het natuurlijk gewoon allemaal serieus nemen en ben ik veel te langzaam met starten. Uiteindelijk weet ik ondanks mijn voorzichtige bochten toch als derde te finishen dicht achter nummer twee. Voor de puntenkoers over twaalf ronden van 400 meter ben ik veel mee alert bij de start, maar een bij wedstrijd over twaalf ronden is natuurlijk de start van minder belang. Ondertussen is het al donker geworden en de twaalf ronden voelen dan ook als een echte schaatsmarathon op het ijs. Ik kom in een soort “flow” een rij de rondjes zonder al te veel inspanning en boven verwachting met een een goed gevoel en snelheid uit. Uiteindelijk wordt ik tweede van de vier masters en mag op op het 1.5 meter podium mijn mediale in ontvangst nemen.

De afsluiter van de avond is de “de Goudse mijl”, een ronde over de Goudse wielerbaan. Mijn tijd van 2:31.386 is geen topper maar wel een die ik volgend jaar wil verbeteren. Deze mooie, gezellige en goed georganiseerde avond bevestigd dat ik inderdaad volgend jaar die poging ga wagen.

IJzersterk Trofee 2019

Monday, September 16th, 2019

Een prachtige avond voor een sportieve prestatie. Fietsen, lopen en skeeleren zijn de onderdelen van de SC Gouda Ijzersterk Trofee. Ieder jaar doe ik vooral mee om het mee doen. Zo ook dit jaar, maar als ik eenmaal op de fiets zit wil ik er toch het uiterste uithalen. Na 2 van de 10 ronden (à 1250 meter) voel ik mijn bovenbenen al tegenstribbelen maar ik ga door en achteraf blijk ik de 10 ronden in een vrij constant tempo van 35 km/h afgelegd te hebben. Even rust om daarna 2 ronden te lopen en onmiddellijk 5 ronden te skeeleren. Het lopen gaat prima met 4:20 minuten per kilometer en ook het wisselen van schoenen naar skeelers gaat sneller dan verwacht. Maar dan… Na 1 van de 5 ronden voel ik aan mijn gluteus maximus en hamstrings dat het nog 4 hele hele zware ronden gaan worden. Toch kom ik, na een half jaar niet meer op de skeelers gestaan te hebben, uiteindelijk “in mijn slag” en lijkt het laatste rondje het minst vermoeiend. Natuurlijk is mijn eindresultaat in tijd niet competitief met de jonge generatie maar het plezier van een maandagavond ijzersterk trofee maakt me wel een winnaar.

IJzersterk Trofee 2013

Saturday, September 21st, 2013

IMG-20130921-WA0003

Ook dit jaar heb ik weer zonder meegedaan met de IJzersterk Triathlon : Fietsen (12.5 Km), Lopen (2,5 Km) en In-line-skaten (5Km). Anders dan eerdere jaren ging ook het lopen op hetzelfde parcours als het fietsen en in-line-skaten. Dankzij het gebruik van een transponder en de vooraf duidelijke instructies was er geen enkele verwarring over het te fietsen/lopen/skeeleren aantal rondjes. En zoals elk jaar valt de combinatie van de drie sporten ontzettend tegen. Vooral de overgang van fietsen naar lopen is zwaar. En zoals ieder jaar raakte ik achterop bij het fietsen door het ontbreken van enige bochten techniek. Gelukkig had ik dit jaar de veters van mijn loop-schoenen en in-lin-skates zo los gedaan dat ik de materiaal wissel in record snelheid kon doen. Hierdoor eindige ik nu eens niet als laatste maar zat ik ergens in het midden. De aanmoedigingen van het aanwezige publiek en vrijwilligers lang de baan hielpen daar zeker ook aan mee. Als dan ook nog het weer prima is en de organisatie perfect heb ik een hele leuke middag.

S.C. Gouda, IJzersterk Trofee 2010

Saturday, June 12th, 2010

Ieder jaar is er de traditionele Schaatsclub Gouda IJzersterk Trofee. Ooit begonnen als “Het Gouden Zadel” waarbij er in de zomermaanden enkele verschillende sportwedstrijden werden georganiseerd. Nu is het een soort zomertriathlon waarbij dus alle sporten in een keer achter elkaar worden afgewerkt: Fietsen, hardlopen en skeeleren. Dit is de derde keer dat ik mee doe en ook dit jaar ging ik er van uit dat het zwaar zou worden. Dat ik in de achterste regionen zou eindigen was eerden een gegeven dan een verassing. Dat er dit keer een klassement voor veteranen (35+) was, was wel een verrassing. Er bleken precies 3 veteranen aanwezig, dus van een podium-plaats was ik opeens, al voor de start, zeker. Het eerste rondje fietsen ging nog rustig en ik reed achterin het peloton vrolijk mee. Toen het echter wat sneller ging en het groepje dames waar ik achter reed de aansluiting met het peloton miste, probeerde ik alleen het gat dicht te rijden, maar door de wind lukt me dat niet meer. Ik reed de rest van de fietsrondjes alleen of voor iemand die achter mij uit de wind reed. De overgang naar het lopen was zoals altijd een moeilijke. Gelukkig wees een toeschouwer mij er op dat ik mijn helm nog op had en nam de helm aan. Pas aan het einde van het loop rondje ging het lopen iets beter en kwam ik een beetje op tempo en ging mijn ademhaling weer regelmatig. Dit keer kreeg ik mijn skeelers wel snel aan (geleerd van de vorige keren) en reed de 4 rondjes in mijn eigen tempo uit. Door de nieuwe regel bij het fietsen: als de laatste ronde ingaat voor de eerste fietser ook de rest de laatste ronde rijd, kreeg ik 3 minuten extra “straftijd” omdat ik een rondje minder reed. Hierdoor finishte ik nog verder achter de rest dan op het oog te zien was. Maar door het veteranen klassement nog wel in de prijzen. Toen ik thuis mijn bronzen medaille liet  zien, reageerde mijn oudste met: “ah, je was weer laatste”. Ik moest hem gelijk geven….. maar natuurlijk ging het daar helemaal niet om, de IJzersterk Trofee is vooral leuk om te doen. De prima organisatie door vrijwilligers van de schaatsclub maakte ook dit jaar weer dat ik niet alleen erg moe werd maar ook erg veel plezier had.