Schaats clinic Enschede 2023

Dit keer wat vroeger in het seizoen, het trimmers-schaats-clinic-weekend van Schaatsclub Gouda, op een voor mij nieuwe locatie: Enschede. Ik had nog nooit op de IJsbaan Twente geschaatst en was verrast, prima ijs en slechts heel weinig mensen op het ijs. De inrijbaan aan de binnenkant van de wedstrijd banen is erg breed wat betekend dat de (binnen) bochten een kleine diameter hebben en het rijden van bocht via een de “apex” erg goed is uit te voeren. Ruim de bocht in, strak tegen de binnen kant in het midden en er weer ruim uit. Dankzij het glij-ijs en de ruimte die er is voor een brede slag is het ook mogelijk om op het rechte eind van alles technisch uit te proberen. Volgens mij ervaren ook alle andere deelnemers aan de clinic deze voordelen, wat een verschil met een avond training op de woensdag avond in Utrecht.

De twee trainsters, Jane Ravenstein en Linda Halling dagen ons uit om twee dagen, twee keer, twee uur, van alles uit te proberen. Dat is inderdaad bijna acht uur technisch schaatsen dat we normaal verdelen over acht weken in plaats van twee dagen, en het wordt dan ook niemand kwalijk genomen als je wat extra rust neemt. Op het rechte eind blijkt de tip om iets eerder te beginnen met de valbeweging heel erg goed uit te pakken. Maar omdat mijn timing die ik in de loop der jaren (48) heb opgebouwd iets zal moeten veranderen is het niet makkelijk en iets waar ik voorlopig nog aan kan werken. In de bocht krijg ik de instructie om mijn rechter schaats niet te ver naar voren te zetten. En ook dat voelt goed, en ook in de bocht zal ik mijn ingesleten timing dus moeten veranderen. Genoeg om nog een heel seizoen mee aan de gang te gaan.

Natuurlijk staan we niet alleen op het ijs. gezamenlijk lunchen we en drinken we koffie, gaan naast de ijsbaan avondeten en slapen we een nacht in een Hotel op 10 minuten lopen van de IJsbaan. Anders dan andere jaren is er geen landelijke KNSB marathon op de ijsbaan waar we rijden. Gelukkig kunnen we op de live stream toch nog de finale zien.

Het Schaatsen sluiten we af met een ploegentijdrit waarbij het alle ploegen lukt om bij elkaar te blijven, in elkaars slag te rijden en elkaar te duwen, iets waar de Nederlands kernploeg nog steeds moeite mee heeft.

Comments are closed.