Schaats clinic Haarlem 2019

Ook dit keer blijkt weer, na 45 jaar schaatsen is er nog steeds van alles te leren over de schaatsbeweging. Dit keer is net als vorig jaar twee dagen schaatsclinics op de baan van Haarlem met een groep Schaatsclub Gouda “trimmers” en instructies van Nederlandse schaatsers van wereld faam. Het Hotel waar we overnachten is naast de ijsbaan en als we er dineren na de eerste dag schaatsen kunnen we de dames beloften wedstrijd van de landelijke marathon cup langs zien rijden door het raam. Maar een marathon moet je natuurlijk niet achter glas bekijken. We hebben toegang kaarten en dus kan ik van dichtbij en inclusief het indrukwekkende geluid van een in de bocht versnellend peloton, de andere categorie├źn zien. Bij de Heren beloften en Heren worden respectievelijk Tom den Heijer en Sjoerd den Hertog derde, beide van SC Gouda. De volgende dag na een workshop schaatsen slijpen, weer twee keer een schaats instructie sessie. De instructies die Linda Bouwens, Jane Ravenstein, Diane Valkenburg en Annouk van der Weijden geven zijn allemaal verschillend maar dat geeft juist heel veel extra inzicht. Als bijvoorbeeld voor het gebruik van je heupen bij de afzet aan bod komt, hoor en zie ik vier verschillende instructies die het zelfde doel hebben: meer kracht op het ijs bij de afzet. Soms lukt het om een instructie toe te passen en het verschil to voelen, soms ook niet. Na vier sessies in twee dagen heb ik meer dan genoeg om te verbeteren voor de volgende tien jaar.

Comments are closed.