NLOSUG: Netherlands OpenSolaris User Groep

OSOLlogo_normalSinds de oprichting komt de NLOSUG enkele keren per jaar bij elkaar om van gedachten te wisselen over OpenSolaris, kennis uit te wisselen, te netwerken en worden er lezingen gegeven. Zo was ik donderdag 8 Oktober van 19:00 tot 22:00 op een bijeenkomst. Het is al weer enige tijd geleden dat ik een bijeenkomst bijwoonde (die overigens voor iedereen toegankelijk is, mits van te voren opgegeven) en ik was benieuwd wat de status van OpeSolaris is, zeker nu Oracle SUN heeft overgenomen. Ook verwachte ik enkele Snow collega’s weer eens te zien. Tijdens de avond bleek al snel dat de Oracle overname nog echt moest gebeuren en dat er op z’n zachts gezegd onduidelijkheid was over hoe en wat. Wel werd een ander punt duidelijk: “OpenSolaris is een prima product, maar waarom gebruiken zo weinig mensen het?”. Een déjà vu, want dit hoorde ik ook in 1998 toen de eerste serieuze Linux distro’s ontstonden. Natuurlijk heeft het er mee te maken dat alleen techneuten het een prachtig OS vinden en dat nu nog de “gewone” man overtuigd moet worden. Maar hoe doe je dat? Er zijn twee mogelijk heden: top-down of bottom-up. De Apple manier was top-down: overtuig iedereen dat een Apple Mac de enige serieuze PC/Laptop is. Een groot succes gezien het aantal Mac’s dat nu opengeklapt op het gemiddelde IT-congres te zien is. Linux heeft het bottom-up gedaan. Vanuit de server ruimte werd door de techneuten geroepen dat Linux wel erg handig was en “alles” kon wat een ander OS ook kan. Ondertussen installeerde die techneuten, soms met wel erg veel moeite, Linux op hun eigen Laptop’s en PC’s. Na de introductie van een wel erg eenvoudig te installeren en te “onderhouden” Ubuntu was Linux een succes. Welke weg moet OpenSolaris gaan? Moet er een partij (Orcle/SUN) opstaan die te pas en te onpas laat zien dat OpenSolaris een de unieke keuze is voor server en PC? Of laten we de techneuten in de server ruimte “stiekem” OpenSolaris installeren en hun laptop of PC met OpenSolaris uitrusten om zo langsaam maar zeker het management te overtuigen dat OpenSolaris een serieuze keuze is? Zoals ik het opschrijft heeft die laatste dus mijn voorkeur, zeker ook omdat er ook voorbeelden zijn van top-down die mij minder aanspreken, juist ja: MS Windows.

Comments are closed.