Een nieuwe fietscomputer: Garmin Edge 500

Enthousiast geworden door de Nike+ bij het lopen, ben ik opzoek gegaan naar een dergelijke functionaliteit voor het fietsen. Vooral de mogelijkheid om achteraf mijn verrichtingen te zien vind ik leuk. Voor mijn hartslag heb ik een Polar die ook aan de computer verbonden kan worden via infrarood, maar Polar ondersteund geen Apple computers met Mac OS X, en dus hoefde ik daar niet meer naar te kijken. Omdat ik ook tijdens het fietsen ook geen behoefte heb aan een route beschrijving of iets dergelijks kwam ik uit bij een “eenvoudige” 56 gram wegende, op GPS gebaseerde, Garmin fiets computer, de Edge 500. Sinds kort verkrijgbaar in zwart/wit/metaal wat precies bij de kleurstelling van mijn fiets past.

Garmin Edge op 't stuur, omdat de snelheid via GPS wordt gemeten loopt er geen snoertje naar het voorwiel.


Vandaag gemonteerd en gelijk een test gedaan door samen met de oude computer een rondje te rijden en te vergelijken. Omdat de display van de Garmin volledig naar eigen wens is in te delen kon ik een scherm maken wat in ieder geval de gegevens van de oude computer in beeld had. Er bleek nagenoeg geen verschil in de waarden die de beide computers gaven. Maar omdat de Garmin de snelheid nauwkeuriger aangeeft verspringt de waarde wel erg snel en dat gaf een wat onrustiger beeld. De Garmin liet overigens 7 verschillende waarden tegelijk in beeld zien, terwijl de oude computer er maar twee tegelijk liet zien, die ondanks de wat kleine cijfers prima te lezen waren. Er zijn zelfs 3 van dergelijke schermen te configuren. Na een uur bleek de rit-tijd niet meer in seconden te worden weer gegeven, wat onhandig kan zijn als er bijvoorbeeld 1 minuut en 30 seconden op kop gereden moet worden. Dit is op te lossen door een tweede scherm te maken dat de rit-tijd i.p.v. de Km/uur groot aangeeft. Er is zoveel in te stellen dat ik daar nog wel even mee bezig ben. Naast tijd, snelheid en afstand wordt ook bijvoorbeeld de hoogte gemeten en het stijging percentage, leuk voor straks in de bergen van de Vogezen.

De gegevens uploaden naar connect.garmin.com ging zonder problemen (na het downloaden van software voor de Mac) en er bleek wel heel veel info uit de Garmin te komen: zieĀ http://connect.garmin.com/activity/33900133 voor de gegevens van mijn test rondje.

3 Responses to “Een nieuwe fietscomputer: Garmin Edge 500”

 1. Dirk-Jan says:

  Wat een cool ding zeg! Die grafieken zijn super.
  Jammer dat de afstanden nog in mijlen zijn en de temperaturen in fahrenheit, maar dat is vast ook een instelling die je nog moet wijzigen.

  En zou je via die player ook verschillende ritten met elkaar kunnen vergelijken?

  Super gadget. Ook maar op m’n verlanglijstje gezet.

 2. admin says:

  Hoi DJ,

  Recht boven op de pagina kun je kiezen voor Metric i.p.v. Statute. De Edge 500 doe ‘t gewoon in Metric (na instellen).

 3. Adri Henrich says:

  Ha die Alain,

  heb bij mijn leverancier van dit soort gadgets eens even naar de mogelijkheden gekeken niet gek en goed voor de analyse na afloop van de tocht en super voor in de Vogezen . Ik wil binnenkort wel even mijn km teller met die van jou vergelijken kan ik hem eens goed ijken.

  Zie je zondag

  Adri