Schaats clinic Hoorn 2022

Inmiddels mijn vijfde schaatsweekend met de trimmers van Schaatsclub Gouda. Dit keer op schaatsbaan “De Westfries” in Hoorn met een overnachting in Van der Valk Hoorn op loopafstand van de ijsbaan. De eerste (zater)dag krijgen we twee keer een uur en en een kwartier instructie van schaatssters Jane Ravenstein, Linda Bouwens en Iris van der Stelt. De nadruk dit keer ligt vooral op de bochten. Vijftig procent van een rondje op kunstijs is natuurlijk een bocht dus zeker niet onbelangrijk. Doordat iedere trainster verschillende instructies geeft met de nadruk op een ander deel van je lichaam lukt het me om uit die verschillende invalshoeken het gevoel te krijgen hoe ik beter door de bocht kan. Als ik ‘s avonds langs de kant, na een typische van der Valk maaltijd waar inderdaad de appelmoes niet ontbrak, kijk naar de landelijke marathon ben ik zoals iedere keer verbaasd over het hoge tempo. En na zo’n dag met de focus op de techniek in de bocht, valt op hoe iedereen in het marathon peloton anders de bochten rijdt. Na de wedstrijd drinken we in het van der Valk nog wat en blijkt dat behalve schaatsen iedereen er nog meer interessante hobbies heeft.

De tweede (zon)dag bestaat ook uit twee trainingen, dit keer door Jane Ravenstein, Linda Bouwens, Kim Lieveld en Femke Mossinkoff. Die laatste werd de dag daarvoor derde bij de landelijk dames marathon en dus nog even gehuldigd volgens de schaatsclub gouda skeeler traditie: een erehaag. Ook deze dag twee keer instructie maar met dit keer daartussen een lunch in het restaurant van de ijsbaan. Heerlijk veel geleerd wat ik zelf als schaatser beter kan, maar ook weer nieuwe inspiratie gekregen als trainer door goed op te letten hoe een en ander wordt uitgelegd. Als afsluiting een hele speciale estafette race waarbij iedereen de longen uit z’n lijf rijdt om uiteindelijk een woord van zeventien te kunnen maken van de estafette tokens. Kortom behalve serieus schaatsten is plezier het belangrijkste ingredient van het trimmers schaats training weekend.

Comments are closed.