Amazon Summit Benelux 2013

imgresHet is al weer meer dan 3 jaar geleden dat ik de amazon cloud AWS (Amazon Web Services) intensief heb gebruikt. Alhoewel de mogelijkheden beperkt waren of de uitvoering ervan nog voor verbetering vatbaar, liep het gemak van gebruik voor op alle ander cloud leveranciers. Toen ik zag dat in Amsterdam vlak bij het centraal station de AWS Summit Benelux zou plaatsvinden in de Beurs van Berlage, besloot ik eens te gaan kijken wat er veranderd is. Veel, bleek al heel snel. Amazon’s CTO Werner Vogels, een Nederlander, vertelde op een indruk wekkende en in het Engels met Nederlands accent wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Door het reclame filmpje vooraf en de succes verhalen die verder tijdens de presentaties werden gepresenteerd werd het een typisch Amerikaans gebeuren, de voice-over die de sprekers aankondigde met een volle Amerikaanse stem “Please welcome to the stage ……..” maakte het helemaal af. Maar tussen de regels door werd het wel duidelijk dat Amazon enkele jaren voor ligt op de concurrentie en dat er in drie jaar wel heel veel services bij zijn gekomen die iets toevoegen voor gebruikers. Bij SurfSARA maakten we een cloud die het mogelijk maakt in een eigen netwerk een virtueel cluster te starten. Tegenwoordig kan dat in Amazon ook met Virtual Private Custer (VPC), dat dan gelijk de mogelijkheid bied om er een (dubbele) ┬áIPSEC VPN verbinding naar toe te leggen. Toen na de lunch technical engineers aan het woord kwamen werd het echt interessant en was te zien hoe alle services goed op elkaar waren afgestemd en gebruikers de mogelijkheid geven een volledig redundante en schaalbare omgeving in de Amazon cloud te bouwen met minieme investeringen vooraf. Want dat is toch wel “het voordeel” van amazon: het pay-per-use model. Services zoals een object-store, messaging queue, backup, archiving, intelligent load-balancing en dynamic-automatic-scaling kosten pas geld als ze worden gebruikt. Doordat Amazon in alle wereld delen data-centers heeft kunnen deze services ook nog dicht bij de gebruiker in de buurt worden geplaatst. Het is allemaal mogelijk door de gigantisch grote hoeveelheid aan resources die Amazon beschikbaar heeft. Hoe die resources worden beheerd, dat zou ik als Systeem beheerder wel willen weten, maar dergelijke details waren helaas geen onderdeel van de presentaties. Voor bedrijven die met Amazon werken natuurlijk ook niet interessant,want die hebben andere problemen. De vele mogelijkheden en instellingen van Amazon doen bedrijven zoeken naar in-house expertise op dat gebied, een presentatie van energie leverancier Escent maakte dat nog eens duidelijk. En dan is er natuurlijk het feit dat Amazon een Amerikaans bedrijf is. Werner Vogels benadrukte nog eens dat Amazon geen onderdeel van PRISM is, een klein applaus volgde, maar ook voelde je de twijfel, moet je als onderdeel van PRISM juist ontkennen dat je onderdeel bent. De Manager – AWS Security Programs Bill Murray probeerde daarnaast nog duidelijk te maken aan welke security certificeringen Amazon voldoet en hoe e.e.a. is geregeld met de toegang tot de systemen en datacenters. Maar na de recente gebeurtenissen in de VS is het de vraag wat dat waard is. En alhoewel ik het nog niet zelf heb ervaren lijkt het er op dat AWS nog steeds een enorme voorsprong heeft op de rest van de cloud-providers en dat de klassieke IT leveranciers een moeilijke tijd tegemoet gaan. AWS maakt het mogelijk voor jonge bedrijven om zonder IT investeringen vooraf een volledige infrastructuur op te zetten. En met die gedachte verliet ik een indrukwekkend dag. Die veel stof tot nadenken gaf voor een systeembeheerder oude stijl die ik me daar begon te voelen.[adsense type=”banner”]

Comments are closed.