Een nieuwe baan betekent ook een hele nieuwe werkomgeving binnen en buiten de muren van het kantoor. Om de buitenwereld wat beter te leren kennen bezocht ik donderdag 14 maart 2013 de beurs Zorg en ICT in het jaarbeursgebouw Utrecht. Ik had me ingescheven voor een mini-congress dat om 09:30 zou beginnen. Helaas was in de “handige” telefoon app niet te ontdekken dat het pas echt om 10:00 van start zou gaan. Dus moest ik eerst een half uur zitten wachten tot het begon. Bij nader inzien natuurlijk logisch bij een bezoek aan dokter of ziekenhuis is er ook altijd een wachttijd. En net als in de wachtkamer hield ik er nog wel enkele interessante folders/boekjes met informatie aan over.
Joachiem Vissel, behandelaar 2.0, van de sofa naar de laptop.
Het thema van het mini congress was eHealth, het gebruik van ICT voor de zorg. Als eerste kwam de presentatie over een gebruiker van eHealth, een psycholoog die z’n patiënten de mogelijkheid bied om in plaats van regelmatige bezoeken, regelmatig aan een online programma deel te nemen. Het enthousiasme van Joachiem was aanstekelijk en ook het succes van de behandelingen was erg positief.
Olivier Blanson Henkemans, e-health Analyse en Sturing Instrument (eASI) [spreek uit als: easy]
Er zijn veel verschillende EHealth applicaties. Olivier van TNO presenteerde met behulp van een duidelijk filmpje een tool om die applicaties te beoordelen. In samenwerking met VGZ is de tool getest, gemaakt en zijn de beoordeelde applicaties gebenchmarked.
Inge Valstar, Initiatief Zorgvoorinnoveren(.nl)
Tot slot een presentatie, helaas iets te veel voorgelezen, over een overheid-initiatief om innovatie in de zorg te motiveren met een klein budget. Wat nu de hele bedoeling van het initiatief is, werd me niet echt duidelijk. Wel kwam aan het licht dat er tussen ontwerp en implementatie nog een groot gat zit, iets wat me als ICT-er natuurlijk bekend voor komt.
Na het minicongress was het tijd voor de werkelijke beurs. De twee beurshallen met zorg en ICT als onderwerpen hadden een grote verscheidenheid aan standhouders. Veel bekende merken/bedrijven van andere ICT beurzen die echter wel andere onderwerpen benadrukte. Natuurlijk veel eHealth software producten maar ook cloud providers die hun aandacht vooral richtten op virtual desktop. Wat vooral opviel was de grote verscheidenheid aan totaaloplossingen voor heel gespecialiseerdere zorggroepen. Zo was er bijvoorbeeld een product voor alle voor cardiologen of voor alle huisartsen. Of de weerstand van het grote publiek tegen het EPD hiermee te maken heeft weet ik niet maar er waren maar weinig producten die de groepen onderling laten communiceren. Alhoewel open standaarden in de zorg erg belangrijk zijn, op de beurs geen bedrijven die iets met open source doen. Even was ik in verwarring gebracht door een bedrijf dat “Open” in z’n bedrijfsnaam had, maar bij nadere inspectie een volledig gesloten dienst gebaseerd op vendor specifieke oplossingen levert. Na een uurtje rondlopen had ik alles wel gezien en de sfeer geproefd. Na mijn bezoek aan de Zorg en ICT beurs is duidelijk dat het met de T (technologie) van ICT wel goed zit, maar dat er op IC (informatie en Communicatie) gebied nog veel te doen is bij de Zorg.